Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Άσθμα: Η συχνότερη χρόνια νόσος μεταξύ των αθλητών

Οι αθλητές ολυμπιακών επιδόσεων πάσχουν συχνά από άσθμα ή υποφέρουν από στένωση αεραγωγών, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη   \r\n        \r\n          (Φωτογραφία: \r\n          Reuters
Οι αθλητές ολυμπιακών επιδόσεων πάσχουν συχνά από άσθμα ή υποφέρουν από στένωση αεραγωγών, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη

Το άσθμα είναι η συχνότερη χρόνια νόσος μεταξύ των αθλητών των Ολυμπιακών Αγώνων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Sports Medicine.
Περίπου το 8% των αθλητών ολυμπιακών επιδόσεων έχουν άσθμα ή ένα από τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου, δηλαδή στένωση αεραγωγών.
Στην μελέτη αναλύονται πληροφορίες από αθλητές που πήραν μέρος στις τελευταίες πέντε θερινές και χειμερινές Ολυμπιάδες, το διάστημα 2002-2010. Έτσι εντοπίστηκαν οι αθλητές που έπαιρναν εισπνεόμενους β-2 αγωνιστές (κατηγορία αντι-ασθματικών φαρμάκων).
Το άσθμα ήταν συχνότερο μεταξύ των αθλητών που έπαιρναν μέρος σε αθλήματα αντοχής, εξηγεί ο Δρ Κέννεθ Φιτς από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, όπου έγινε η μελέτη.
«Η σχετικά όψιμη απαρχή του άσθματος σε πολλούς αθλητές μεγαλύτερης ηλικίας εξηγεί ότι τα χρόνια εντατικής προπόνησης μπορεί να είναι αιτία», συμπληρώνει ο ερευνητής.
«Η εισπνοή μολυσμένου ή παγωμένου αέρα θεωρείται σημαντικός συνεισφέρων παράγοντας, γεγονός που επίσης εξηγεί γιατί μπορεί να είναι η βασική αιτία σε ορισμένα αθλήματα, αλλά όχι και σε όλα», καταλήγει ο Δρ Φιτς.
Πάντως αξιοσημείωτο είναι ότι οι αθλητές με στένωση αεραγωγών και άσθμα είχαν καλές επιδόσεις.
Οι ερευνητές δεν αποκλείουν η σκληρή προπόνηση να είναι ο λόγος που οι αθλητές υψηλών επιδόσεων εκδηλώνουν τελικά άσθμα, κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου