Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Κλήση από το... Διάστημα

Κινητά τηλέφωνα Android ελέγχουν πειραματικούς δορυφόρους της NASA
Κλήση από το... Διάστημα
Οι δορυφόροι PhoneSat είναι κύβοι με πλευρά 10 εκατοστά και βάρος γύρω στα 3 κιλά
 
Τρεις πειραματικοί «νανοδορυφόροι», οι οποίοι θα χρησιμοποιούν ως κεντρικό υπολογιστή κινητά τηλέφωνα που τρέχουν το λειτουργικό σύστημα Android της Google, προγραμματίζεται να εκτοξευτούν εντός του έτους, αποδεικνύοντας ότι το κόστος των δορυφόρων μπορεί να μειωθεί δραστικά με την αξιοποίηση καταναλωτικών ηλεκτρονικών.

Προσεχώς PhoneSat


Το πρώτο από τα δύο πρωτότυπα που αναπτύχθηκαν στο Ερευνητικό Κέντρο Ames της NASA, στο πλαίσιο του προγράμματος PhoneSat, βασίζεται στο κινητή Nexus One που κατασκευάζει η κινεζική HTC. Συνδεδεμένο με εξωτερικές μπαταρίες, έναν ραδιοπομπό και ένα κύκλωμα ελέγχου που αναλαμβάνει να επανεκκινήσει το κινητό σε περίπτωση δυσλειτουργίας, το PhoneSat 1.0 θα στέλνει στη Γη φωτογραφίες, προκειμένου να εξεταστεί η ανθεκτικότητα του ασυνήθιστου σχεδιασμού στις συνθήκες του Διαστήματος.

Όλα τα εξαρτήματα θα βρίσκονται μέσα σε ένα μεταλλικό κυβικό κέλυφος με πλευρά μόλις 10 εκατοστά και βάρος γύρω στα 3 κιλά. Το κόστος κάθε πρωτότυπου δεν υπερβαίνει τα 3.500 δολάρια.

Το ίδιο σχήμα έχει και το PhoneSat 2.0, ένα δεύτερο πρωτότυπο με περισσότερες λειτουργίες. Βασίζεται στο νεότερο Samsung Nexus S και θα εξοπλιστεί με ηλιακούς συλλέκτες για απεριόριστη ενέργεια, εξωτερικό δείκτη GPS, ραδιοεπικοινωνίες δύο δρόμων, καθώς και ηλεκτρομαγνήτες και τροχούς αντίδρασης που θα επιτρέπουν στο δορυφόρο να ελέγχει τον προσανατολισμό του σε σχέση με το μαγνητικό πεδίο της Γης.

Σύντομα σε τροχιά


Έπειτα από σκληρές δοκιμές, στις οποίες τα κινητά απέδειξαν ότι αντέχουν στην απότομη επιτάχυνση και τους ισχυρούς κραδασμούς της εκτόξευσης, η NASA προχωρά στην επόμενη φάση: δύο δορυφόροι PhoneSat 1.0 και ένας PhoneSat 2.0 θα εκτοξευτούν εντός του έτους με την παρθενική αποστολή του εμπορικού πυραύλου Antares, τον οποίο ανέπτυξε η αμερικανική εταιρεία Orbital Sciences Corporation, στο πλαίσιο συνεργασίας με τη NASA.

Το 2013, η NASA ελπίζει να χρησιμοποιήσει νέα μοντέλα PhoneSat σε μια ερευνητική αποστολή στον κλάδο της Ηλιοφυσικής, ενώ αργότερα θα το αξιοποιήσει σε αποστολές γεωσκόπησης χαμηλού κόστους, καθώς και για τη δοκιμή νέων τεχνολογιών στο Διάστημα.
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου