Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Παραγωγή ενέργειας από ούρα

Λένε ότι στο μπάνιο σου έρχονται οι καλύτερες ιδέες. Και η καθηγήτρια Gerardine Botte του πανεπιστημίου του Οχάιο το πήρε στην κυριολεξία και ανέπτυξε μια τεχνολογία για την παραγωγή καυσίμου υδρογόνου από τα ούρα. Σύμφωνα με την Botte τα ούρα περιέχουν...
αμμωνία και ουρία, δύο ενώσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή υδρογόνου.

Τοποθέτησε ακόμη ένα ηλεκτρόδιο σε υγρά απόβλητα, τα οποία τροφοδότησε με συνεχές ρεύμα και κατάφερε να παράξει αέριο υδρογόνο! Το σύστημα της λειτουργεί όπως η ηλεκτρόλυση του νερού, μια διαδικασία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή υδρογόνου για κυψέλες καυσίμου, με τη διαφορά ότι η αμμωνία και η ουρία «συγκρατούν» τα άτομα υδρογόνου τους πιο «χαλαρά» σε σχέση με το νερό και έτσι απαιτείται λιγότερη ενέργεια για την απόσχιση τους.

Η τεχνολογία πουν ανέπτυξε η Botte μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας σε χώρους όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ατόμων, όπως για παράδειγμα αεροδρόμιο και στάδια!

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της καθηγήτριας ένα κτίριο με 200-300 εργαζόμενους μπορεί να παράξει 2 kilowatts ενέργειας, τα οποία μπορεί δεν είναι μεν αρκετά για την τροφοδότηση ολόκληρου του κτιρίου γι’ αυτό και κάθε σταγόνα είναι πολύτιμη!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου