Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Αναπαραγωγή χωρίς αρσενικό άτομο. Γίνεται ;

Το μυρμίγκι του είδους "Mycocepurus smithii" ειναι ενα μυρμίγκι που ζεί στην Λατινική Αμερική.Το περίεργο αυτού του μυρμιγκιού είναι πως αποτελείται μόνο απο θηλυκά δηλαδή δεν υπάρχουν αρσενικά ατομα αυτού του είδους. Τωρα πως αναπαραγεται αυτό το μυρμίγκι ; Η Αναπαραγωγή του γίνεται ασεξουαλικά δηλαδή με παρθενογέννεση (τρόπος αναπαραγωγής χωρις την ύπαρξη αρσενικού ατόμου οπου τα θηλυκά αναπτύσουν μόνα τους το έμβρυο).Στο συγκεκριμένο μυρμιγκι λοιπόν η βασίλλισα (το άτομο που γεννάει) δημιουργεί κλώνους του εαυτού της δημιουργώντας γενετικώς ταυτόσημες "κόρες".Τα μυρμιγκια αυτά τρέφονται με το να καλλιεργούν μεσα στην αποικία τους εναν "κήπο" απο έναν μύκητα ο οποίος παράγεται απο κομμάτια λαχανικών αλλα και νεκρών εντομων.


Η ΠΑΡΘΕΝΟΓΕΝΝΕΣΗ

Ο Τρόπος που αναπαραγεται αυτό το μυρμίγκι λοιπόν ειναι κάτι το καταπληκτικό.Είναι το πρώτο είδος που αποδεικνύεται ότιαναπαράγεται χωρίς καθόλου σεξ, όπως σημειώνεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε σε ένα επιστημονικό έντυπο (Ρroceedings of the Royal Society Β). Οπως ανέφερε η επικεφαλής των ερευνητών (Αννα Χίμλερ, βιολόγος του Πανεπιστημίου της Αριζόνας) χρησιμοποίησε μαζί με την ομάδα της πολλά και διαφορετικά τεστ για να επιβεβαιώσει τον «ασεξουαλικό κόσμο» των συγκεκριμένων μυρμηγκιών.

ΟΙ ΚΛΩΝΟΙ

Οι ερευνητές ακολούθησαν τα γενετικά «ίχνη» του μυρμηγκιού και επαλήθευσαν ότι όλα τα μυρμήγκια μιας αποικίας αποτελούσαν κλώνους της βασίλισσας. Περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν ότι τα θηλυκά μυρμήγκια δεν ήταν σε θέση από οργανικής απόψεως να ζευγαρώσουν, καθώς ένα σημαντικό τμήμα του αναπαραγωγικού συστήματός τους είχε εκφυλισθεί.Δηλαδή πολύ απλά δεν εχουν λειτουργικό αναπαραγωγικό σύστημα καθώς δεν το χρειάζονται. Η ασεξουαλική παραγωγή των αυτών των θηλυκών μυρμιγκιών λοιπόν είναι «υπερβολικά σπάνια στα μυρμήγκια» γράφουν οι ερευνητές. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν για ποιους λόγους το συγκεκριμένο είδος είναι πλήρως ασεξουαλικό, καθώς και πότε εξελίχθηκε αυτό το χαρακτηριστικό.Βέβαια συνεχίζουν και διεξάγουν περαιτέρω γενετικά πειράματα ώστε να εκτιμήσουν πότε έλαβε χώρα η εξελικτική αυτή αλλαγή.


ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΝ ΖΩΗΣ ΧΩΡΙΣ ΣΕΞ

Οπως έχουν δηλώσει οι ερευνητές υπάρχουν πλεονεκτηματα για τα είδη των ζώων που αναπαράγονται με παρθενογγένεση.Σύμφωνα με αυτούς λοιπόν αποφεύγεται το κόστος παραγωγής αρσενικών και διπλασιάζεται ο αριθμός αναπαραγωγικών θηλυκών που παράγονται στην κάθε γενεά από 50% στο 100% των απογόνων. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι ο συνδυασμός του γενετικού υλικού στη σεξουαλική αναπαραγωγή δίνει στις μελλοντικές γενεές πολλά πλεονεκτήματα. Η ποικιλομορφία χαρίζει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε παράσιτα και ασθένειες, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Πηγή

2 σχόλια:

Το διάβασα και έσκασα απο την ζήλια.
Τυχερά αυτά τα μυρμήγκια του είδους "Mycocepurus smithii".
Αν είναι να μην έχω ανάγκη το αρσενικό για αναπαραγωγή,ευχαρίστως γίνομαι και εγώ μυρμήγκι.

Γιατί έχεις κάποιο πρόβλημα με την διαδικασία αναπαραγωγής μας? :P

Δημοσίευση σχολίου