Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Σωματίδια θα μας επιτρέπουν να ζούμε χωρίς αναπνοή;

Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν κάτι από μια ταινία επιστημονικής φαντασίας: οι ερευνητές έχουν σχεδιάσει μικροσωματίδια που μπορούν με ενέσιμο τρόπο να εισβάλλουν απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος για να οξυγονώσουν γρήγορα το σώμα σας ακόμα κι αν δεν μπορείτε να αναπνεύσετε.
Είναι ένα από τα καλύτερα ιατρικά επιτεύγματα των τελευταίων ετών, που θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο. Η εφεύρεση, αναπτύχθηκε από μια ομάδα στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης, και θα επιτρέψει στις ιατρικές ομάδες να κρατήσουν τους ασθενείς στη ζωή για 15 έως 30 λεπτά ,ακόμα και σε μια σημαντική αναπνευστική ανεπάρκεια.
Αυτός είναι αρκετός χρόνος για τους γιατρούς και το προσωπικό έκτακτης ανάγκης να ενεργήσει χωρίς να διακινδυνεύσει μια καρδιακή προσβολή ή μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες στον ασθενή. Η λύση έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε ζώα κάτω από κρίσιμη πνευμονική ανεπάρκεια.
Όταν οι γιατροί έβαλαν σε ένεση αυτό το υγρό στις φλέβες του ασθενούς, αποκαταστάθηκε το οξυγόνο στο αίμα τους σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα, χορηγώντας τους τα πολύτιμα επιπλέον λεπτά της ζωής. Τα σωματίδια του λίπους και του οξυγόνου
Τα σωματίδια αποτελούνται από φυσικό αέριο οξυγόνο, σε ένα στρώμα λιπιδίων, ένα φυσικό μόριο που αποθηκεύει ενέργεια ή συνήθως χρησιμεύει ως συστατικό στις κυτταρικές μεμβράνες. Τα λιπίδια μπορεί να είναι κεριά, κάποιες βιταμίνες, μονογλυκερίδια, διγλυκερίδια, τριγλυκερίδια, φωσφολιπίδια, ή-όπως στην προκειμένη περίπτωση-λίπη.
Αυτά τα λιπαρά σωματίδια οξυγόνου είναι περίπου δύο έως τέσσερα μικρόμετρα στο μέγεθος. Έχουν ανασταλεί σε ένα υγρό διάλυμα που μπορεί εύκολα να μεταφερθεί και να χρησιμοποιηθεί από παραϊατρικό προσωπικό, πληρώματα έκτακτης ανάγκης και εντατικής φροντίδας του προσωπικού. Αυτό το φαινομενικά μαγικό ελιξίριο φέρει "τρεις έως τέσσερις φορές την περιεκτικότητα σε οξυγόνο των ερυθρών αιμοσφαιρίων μας."
Παρόμοιες λύσεις έχουν αποτύχει στο παρελθόν, επειδή προκαλείται εμβολή αερίου, αντί για οξυγόνο στα κύτταρα. Σύμφωνα με τον John Kheir, MD του Τμήματος Καρδιολογίας στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης, έλυσαν το πρόβλημα χρησιμοποιώντας παραμορφώσιμα σωματίδια.
 Έχουμε κατασκευάσει γύρω από αυτό το πρόβλημα με τη συσκευασία του αερίου σε μικρά παραμορφώσιμα σωματίδια. Αυξάνουν εντυπωσιακά την περιοχή επιφάνειας για την ανταλλαγή αερίου και είναι σε θέση να συμπιέσουν μέσω των τριχοειδών αγγείων όπου το ελεύθερο αέριο θα ήταν κολλημένο.
Ο Kheir είχε την ιδέα μιας λύσης με ένεση οξυγόνου που ξεκίνησε για τη θεραπεία ενός μικρού κοριτσιού το 2006. Λόγω της αιμορραγίας των πνευμόνων που προκαλείται από την πνευμονία, η κοπέλα υπέστη σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες οι οποίες, τελικά, οδήγήσαν στο θάνατό της, ενώ η ιατρική ομάδα θα μπορούσε να της είχε τοποθετήσει μια μηχανή καρδιάς-πνευμόνων.
Λίγο μετά, ο Kheir σχημάτισε μια ομάδα από χημικούς μηχανικούς, επιστήμονες σωματιδίων, όπου οι γιατροί θα εργαστούν σε αυτήν την ιδέα, η οποία είχε ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την αρχή:
Μερικά από τα πιό πειστικά πειράματα ήταν τα πρόωρα. Αντλήσαμε το ένα με το άλλο αίμα, το αναμίξαμε σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα με τα μικροσωματίδια, και προσέξαμε τη μπλε στροφή αίματος που μετατράπηκε αμέσως σε κόκκινη, μπροστά στα μάτια μας. Ακούγεται σαν μαγικό, αλλά ήταν μόνο η αρχή , μετά από χρόνια έρευνας, δώσαμε πραγματική ζωή-σε ένα μπουκάλι υγρό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου