Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Homo erectus: Ο κατακτητής της Γης

Ο Homo erectus είχε πολλές ανατομικές ομοιότητες με το σύγχρονο άνθρωπο: μακριά πόδια, κοντά χέρια και κυρίως μεγάλο εγκέφαλο.

Περισσότερες λεπτομέρειες δεν γνωρίζουμε. Τα τελευταία χρόνια όμως έχουν εντοπιστεί ίχνη της παρουσίας του που προβληματίζουν τους επιστήμονες.

Τα νέα ευρήματα τροφοδοτούν θεωρίες οι οποίες ανατρέπουν την ιστορική ταξινόμηση και δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για το φυλογενετικό δέντρο του ανθρώπου.

* Κυριάρχησε στον πλανήτη, είχε τον έλεγχο της φωτιάς, μαγείρευε
* Κατασκεύασε πλεούμενο και διέσχισε τη θάλασσα
* Εμφανίστηκε πρώτα στην Ασία

Ο Ηomo erectus (Άνθρωπος ο όρθιος) παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο γενεαλογικό δέντρο των ανθρώπινων ειδών.

Χαρακτηρίζεται συνήθως ως μεγάλο άλμα στην εξέλιξη του ανθρώπου επειδή προσομοιάζει στην ανατομία και τη δεξιοτεχνία με το σύγχρονο άνθρωπο. Ο εγκέφαλός του είναι μεγαλύτερος από εκείνον των προγονικών ειδών.


Απολιθώματα του Homo erectus και εργαλεία που ήρθαν τώρα στο φως στην Ασία και την Ευρώπη μάς αποκαλύπτουν πολλά μυστικά των μακρινών συγγενών μας.

Οι παλαιοντολόγοι γνώριζαν ήδη τις ιδιότητες που τον κάνουν πρόγονό μας, αλλά αγνοούσαν πότε και πώς συνέβη το εξελικτικό άλμα.

Σύμφωνα με την κλασική θεωρία, ο Homo erectus εμφανίστηκε στην Αφρική και στη συνέχεια μετανάστευσε στην Ευρασία.

Η χρονολόγηση των νέων ευρημάτων όμως το διαψεύδει. Στη Γεωργία εντοπίστηκαν ορισμένα από τα αρχαιότερα ευρήματα Homo erectus, τα οποία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν πρωτοεμφανίστηκε στην Αφρική αλλά στην Ασία ή την Ευρώπη.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου