Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Απλή μετάλλαξη βρέθηκε να ελέγχει το βηματισμό στα άλογα

Γενετικό τεστ στην ιππασία

Στο βηματισμό pacing τα πόδια που βρίσκονται στην ίδια πλευρά του αλόγου κινούνται μαζί   
Στο βηματισμό pacing τα πόδια που βρίσκονται στην ίδια πλευρά του αλόγου κινούνται μαζί

Σουηδοί ερευνητές κατοχύρωσαν με πατέντα ένα γενετικό τεστ που εξετάζει με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορεί να βηματίζει ένα άλογο. Όπως έδειξαν τα πειράματά τους, μια απλή μετάλλαξη σε ένα γονίδιο δίνει σε ορισμένα άλογα τη δυνατότητα του ασυνήθιστου βηματισμού pacing, κατά τον οποίο τα πόδια που βρίσκονται στην ίδια πλευρά του ζώου κινούνται προς τα εμπρός ταυτόχρονα.

Ανακαλύψαμε νέες, βασικές γνώσεις για το πώς η σπονδυλική στήλη ελέγχει την κίνηση των ποδιών
Η έρευνα στο περιοδικό Νature δείχνει ότι ορισμένες περίπλοκες συμπεριφορές ελέγχονται από ένα μόνο γονίδιο, και θα μπορούσε τελικά να προσφέρει νέα στοιχεία για τα προβλήματα κινητικότητας και την παράλυση στον άνθρωπο.

Οι περισσότερες ράτσες αλόγου μπορούν να βηματίζουν με τέσσερις τρόπους: το περπάτημα, τον τροχασμό, την τριποδισμό και τον καλπασμό. Ορισμένα άλογα όμως μπορούν να βηματίζουν με περισσότερους τρόπους, είτε εκ φύσεως είτε έπειτα από εκπαίδευση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουπσάλα και του Σουηδικού Πανεπιστημίου Αγροτικής Επιστήμης μελέτησαν τη γενετική βάση του βηματισμού pacing, ο οποίος απαντάται σε κάποια ισλανδικά άλογα και στην αμερικανική ράτσα American Trotter.

Συγκρίνοντας το γονιδίωμα 40 αλόγων που μπορούσαν να βηματίζουν με pacing και 30 που δεν μπορούσαν, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσαν ότι η δυνατότητα αυτή οφείλεται στη μετάλλαξη μίας και μόνο βάσης στο γονίδιο DMRT3.

Έρευνες σε ποντίκια έδειξαν ότι το DMRT3 εκφράζεται σε κύτταρα της σπονδυλικής στήλης τα οποία συνδέονται σε κινητικούς νευρώνες που ελέγχουν την κίνηση των άκρων -τα πειραματόζωα από τα οποία απουσίαζε το γονίδιο είχαν προβλήματα κινητικότητας.

Όπως φαίνεται, τα άλογα από τα οποία απουσιάζει η μετάλλαξη αδυνατούν να κινήσουν ταυτόχρονα προς τα εμπρός το δεξί μπροστά πόδι και το δεξί πίσω πόδι. Στα άλογα με τη μετάλλαξη, όμως, «ο έλεγχος του βηματισμού δεν είναι πια τόσο αυστηρός και γίνεται πιο ευέλικτος» εξηγεί ο Λέιφ Άντερσον του Πανεπιστημίου της Ουπσάλα, επικεφαλής της μελέτης.

«Η ανακάλυψη είναι σημαντική και για την ιατρική» δηλώνει ο Δρ Άντερσον στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Είναι μια ανακάλυψη με κρίσιμη σημασία επειδή ανακαλύψαμε νέες, βασικές γνώσεις για το πώς η σπονδυλική στήλη ελέγχει την κίνηση των ποδιών» εξηγεί.

Από την Πέμπτη, εργαστήρια που έχουν λάβει άδεια από τους ερευνητές μπορούν να πραγματοποιούν το αντίστοιχο γενετικό τεστ σε άλογα ιππασίας.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου