Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Το 2016 επιστρέφει η NASA στον Άρη

  Την ίδια ώρα που το Curiosity ερευνά την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη, η NASA σχεδιάζει μια ακόμα αποστολή που θα ερευνήσει το υπέδαφος του. Το όχημα της μελλοντικής αποστολής ονομάζεται InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) και αναμένεται να εκτοξευτεί στις 27 Μαρτίου του 2016. Οι επιστήμονες ελπίζουν να ανακαλύψουν το αν ο πλανήτης παρουσιάζει σημάδια τεκτονικής και γεωθερμικής δραστηριότητας καθώς και το αν έχει υγρό ή στερεό πυρήνα.
Το όχημα θα στείλει ένα probe στο υπέδαφος σε βάθος περίπου δέκα μέτρων προκειμένου να μετρήσει την θερμοκρασία, τυχόν σεισμικές δονήσεις και εναλλαγές της βαρύτητας από την έλξη του ηλίου. Η NASA θα χρησιμοποιήσει στο InSight στοιχεία από τον σχεδιασμό του οχήματος της αποστολής Phoenix αλλά κάποια από τα όργανα του οχήματος θα παραχωρηθούν από τις διαστημικές υπηρεσίες της Γαλλίας και της Γεμανίας. Χρησιμοποιώντας το ήδη δοκιμασμένο σασί του Phoenix, η NASA θα μπορεί να το δοκιμάσει και να το εκτοξεύσει πολύ πιο γρήγορα απ’ότι αν το σχεδίαζε από την αρχή.
Με την προσεδάφιση του InSight τον Σεπτέμβριο του 2016 αναμένεται να σταλούν στην Γη πάνω από 29GB δεδομένων κατά τη διάρκεια της αποστολής του, η οποία θα διαρκέσει συνολικά 720 ημέρες. Οι επιστήμονες περιμένουν τα δεδομένα αυτά να τους αποκαλύψουν στοιχεία τόσο για την διαμόρφωση του Άρη όσο και για τους άλλους βραχώδεις πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

http://techit.gr/wp-content/uploads/2012/08/fetcher_958.jpeg
http://techit.gr/wp-content/uploads/2012/08/fetcher_1050.jpeg

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου