Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Γίββωνες: Οι «σοπράνο» του ζωικού βασιλείου

Οι γίββωνες είναι οι αναμφισβήτητοι «σταρ της όπερας» του ζωικού βασιλείου, υποστηρίζει νέα ιαπωνική έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι πίθηκοι αυτοί χρησιμοποιούν τις ίδιες φωνητικές τεχνικές με τους... σοπράνο.


Ιάπωνες ερευνητές τοποθέτησαν πιθήκους σε ένα κουτί, που περιείχε 50% αέριο ήλιο, το οποίο αλλοιώνει την φωνή στους ανθρώπους. Αυτό συμβαίνει επειδή το ήλιο αλλάζει την ταχύτητα του ήχου και μεταβάλλει έτσι τις ιδιοσυχνότητες της φωνητικής οδού, αφήνοντας όμως αναλλοίωτη τη συχνότητα στην οποία δονούνται οι φωνητικές χορδές.

Αφού ηχογράφησαν τους γίββωνες υπό την επίδραση του ήλιου, οι ερευνητές κατάφεραν να υπολογίσουν το πώς οι κραυγές των πιθήκων επηρεάζονται από τη φωνητική οδό.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης των ηχογραφήσεων έδειξαν πως οι γίββωνες μπορούν να αλλάζουν τις ιδιοσυχνότητες του λαιμού και του στόματος έτσι ώστε να ταιριάζουν με συγκεκριμένες αρμονικές των φωνητικών χορδών, με τον ίδιο τρόπο που κάνουν οι επαγγελματίες τραγουδιστές και πιο συγκεκριμένα οι σοπράνο στις κορόνες τους.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η μελέτη τους αυτή θέτει υπό αμφισβήτηση τη θεωρία ότι η ομιλία βασίζεται σε μοναδικά ανατομικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου