Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Ο φετινός Ιούλιος ο θερμότερος όλων των εποχών


Ο Ιούλιος του 2012 υπήρξε ο τέταρτος θερμότερος στην ξηρά και στους ωκεανούς του πλανήτη μας από το 1880, χρονιά κατά την οποία ξεκίνησαν να διατηρούνται τα σχετικά μετεωρολογικά αρχεία, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ.

Ειδικά στην ξηρά, ο φετινός Ιούλιος ήταν ο τρίτος πιο ζεστός στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία και ειδικότερα, στη στεριά του Βορείου Ημισφαιρίου (στο οποίο ανήκει και η Ελλάδα) ο περασμένος μήνας ήταν ο πιο ζεστός όλων των εποχών!

Η συνδυασμένη μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην ξηρά και τις θάλασσες του πλανήτη διαμορφώθηκε στους 16,42 βαθμούς Κελσίου και ήταν κατά 0,62 βαθμούς μεγαλύτερη από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα (15,8 βαθμοί).

Η μέση θερμοκρασία της ξηράς ήταν κατά 0,92 βαθμούς υψηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο του προηγούμενου αιώνα και ειδικά στο Βόρειο Ημισφαίριο ήταν 1,19 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο του προηγούμενου αιώνα. Είναι ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας που στο Βόρειο Ημισφαίριο (στην ξηρά) καταγράφηκε ένα νέο ιστορικό μηνιαίο ρεκόρ θερμοκρασίας.

Οι τρεις προηγούμενοι μήνες του 2012 (Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος) επίσης ανήκαν ο καθένας στους πέντε πιο ζεστούς μετά το 1880. Ο Ιούλιος του 2012 είναι ο 36ος συνεχόμενος Ιούλιος με τη θερμοκρασία του πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα.

Στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2012 η συνδυασμένη μέση παγκόσμια θερμοκρασία στη στεριά και τη θάλασσα ήταν η δέκατη πιο ζεστή στη σύγχρονη μετεωρολογική ιστορία. Ειδικά στην ξηρά, στο πρώτο επτάμηνο του φετινού έτους η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν η έκτη μεγαλύτερη μετά το 1880.

Στους ωκεανούς της Γης ο φετινός Ιούλιος ήταν ο έβδομος πιο θερμός στη σύγχρονη ιστορία με μισό βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του προηγούμενου αιώνα (16,4 βαθμοί).

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου