Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Και οι τέσσερις επέζησαν...

Το να είσαι ο μοναδικός επιζών μετά από μια αεροπορική τραγωδία είναι κάτι ασύλληπτο.  Πραγματικά είναι να αναρωτιέται κανείς τι ακριβώς συνέβη, τι μεσολάβησε και βγήκες σώος και αβλαβής. Άραγε μεσολάβησε ο αστάθμητος παράγων τύχη, ή  κάποιος φύλακας άγγελος άπλωσε το χέρι του σαν από μηχανής θεός και σε προστάτευσε; Ό,τι και να συνέβη είναι πραγματικά μοναδικό το συναίσθημα και πιστέψτε με υπάρχουν αρκετές τέτοιες απίστευτες ιστορίες αρχής γενομένης από την πρόσφατη ιστορία του Ρούμπεν βαν Ασούβ, ενός εννιάχρονου αγοριού από την Ολλανδία, το οποίο ήταν ο μοναδικός επιζών μιας αεροπορικής τραγωδίας με 103 νεκρούς ανάμεσά τους οι γονείς του και ο αδελφός του, με τους οποίους είχε πάει οικογενειακή εκδρομή για σαφάρι στη Νότια Αφρική.


Μάλιστα οι νοσηλευτές αντιμετώπισαν πρόβλημα επικοινωνίας μιας και κανείς δεν γνώριζε τη γλώσσα του άλλου. Ο μικρός Ρούμπεν όμως έδωσε τη λύση λέγοντας συνέχεια  «Ολλανδία, Ολλανδία!»
Ωστόσο η περίπτωση του 9χρονου Ρούμπεν δεν είναι η μοναδική αλλά η πιο πρόσφατη καθώς υπάρχουν τουλάχιστον 15 γνωστές περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι ήταν οι μοναδικοί επιζώντες από τα συντρίμμια αεροσκαφών. Και μάλιστα συνήθως οι μοναδικοί επιζώντες είναι παιδιά, και πάλι να’ ναι τυχαίο; Δεν νομίζω...

Παίζοντας με το θάνατο. Τέσσερις απίστευτες ιστορίες

Βουτιά από τα 33.000 πόδια
Η 22χρονη Βέσνα Βούλοβιτς αεροσυνοδός  πετούσε στα 33.000 πόδια όταν στις 26 Ιανουαρίου 1972 μία βόμβα που είχαν τοποθετήσει κροάτες εθνικιστές εξερράγη στην άτρακτο, με αποτέλεσμα να διαλυθεί το αεροσκάφος στον αέρα. Η γυναίκα έπεσε χωρίς αλεξίπτωτο με αποτέλεσμα να βγει ζωντανή με ένα ράγισμα στο κρανίο, δύο σπασμένα πόδια και ένα κάταγμα στον σπόνδυλο που την άφησε προσωρινά παράλυτη. Ωστόσο μετά από εγχείρηση κατάφερε να ξαναπερπατήσει μπαίνοντας στο ρεκόρ γκίνες.
Η δύναμη της θέλησης
Η 12χρονη Μπαχία Μπακάρι από τη Γαλλία, κατάφερε να σωθεί μετά τη συντριβή του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε στα Νησιά Κομόρο στον Ινδικό Ωκεανό, στις στις 30 Ιουνίου 2009 το οποίο άφησε πίσω του 152 νεκρούς. Το κοριτσάκι όχι μόνο επέζησε από την πρόσκρουση αλλά είχε το κουράγιο να κολυμπήσει 13 ολόκληρε ώρες στα παγωμένα νερά του ωκεανού, με κάταγμα στο πόδι και εγκαύματα τη στιγμή που οι υπόλοιποι επιβάτες,  ανάμεσά τους και η μητέρα της, ψυχορραγούσαν.

Τετράχρονη ηρωίδα
Η τετράχρονη Σεσίλια Κίχανδεν είχε του κουράγιο να σταθεί ψύχραιμη και να μην κλάψει όταν της ανακοίνωσαν ότι δεν θα ξαναδεί ποτέ τους γονείς της και τον 6χρονο αδερφό της. Η μικρή ήταν η μοναδική επιζήσασα από ένα δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 158 ανθρώπους στο Ντιτρόιτ των Ηνωμένων Πολιτειών στις 16 Αυγούστου 1987. Το αεροσκάφος, ένα ΜcDonnell Douglas ΜD-82, συνετρίβη λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του με προορισμό το Μίσιγκαν.
Την Σεσίλια εντόπισαν λίγα καθίσματα μακριά από τη νεκρή μητέρα της με σοβαρά εγκαύματα.

Από μικρός στα δύσκολα
Η μοίρα στάθηκε σκληρή για τον δίχρονο Μοχάμεντ ελ Φατέχ Οσμάν, μοναδικό επιζών από τη συντριβή αεροσκάφους τύπου Βoeing των σουδανικών αερογραμμών  το 2003. Ο μικρός Μοχάμεντ βρέθηκε δίπλα σε ένα δέντρο από έναν χωρικό, έχοντας υποστεί πολλαπλά τραύματα και σοβαρά εγκαύματα.
Μετά από σκληρή μάχη κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή αν και οι γιατροί αναγκάστηκαν να του ακρωτηριάσουν το ένα πόδι.
Στη μοιραία πτήση το Μοχάμεντ έχασε τη μητέρα του η οποία υπήρξε ένα από τα 116 θύματα της τραγωδίας.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου