Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Καρλ Σαγκάν - Ο ανατρεπτικός αστρονόμος

O Carl Sagan γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη. Υπήρξε ένας αξιοσημείωτος αστρονόμος ο οποίος αφιέρωσε την ζωή του ψάχνοντας για ανεπτυγμένη τεχνολογικά ζωή στο σύμπαν.

"Η σημασία της ανακάλυψης ότι κάποια όντα μοιράζονται το σύμπαν μαζί μας, θα ήταν κάτι το εκπληκτικό, κάτι το κοσμοϊστορικό στην ανθρώπινη ιστορία", είχε πει ο ίδιος. Ο Sagan άρχισε να αναζητά την προέλευση της ζωής από την δεκαετία του 1950 και κατέληξε να παίζει το ρόλο ενός από τους βασικότερους ανθρώπους, στις αποστολές διαστημοπλοίων σε άλλους πλανήτες. "Έχουμε εξερευνήσει δεκάδες νέους κόσμους που ποτέ δεν είχαμε ξαναδεί. Κάποια μέρα ο άνθρωπος θα αναγκαστεί να μετοικήσει σε αυτούς τους νέους κόσμους (αν δεν είναι τόσο χαζός ώστε να αυτοκαταστραφεί. Εύχομαι να έχω συμβάλλει στην αναγνωριστική πτήση αυτών των νέων κόσμων." 
 
Ο Sagan ξεχώρισε από νωρίς με την ερευνά του που απέδειξε ότι η Αφροδίτη εκσφενδονίζει θερμότητα και ότι ο Άρης είναι μια κρύα έρημος. Μέσα από τις πολλές ικανότητες του ήταν και να μπορεί να μεταδίδει τη γνώση του για το σύμπαν στους άλλους. Ωστόσο το πρόγραμμα με τεράστια ραδιοτηλεσκόπια για την σύλληψη κάποιου σήματος από νοήμωνα όντα δεν έχει να παρουσιάσει τίποτε το ενθαρρυντικό. "Αυτό το αποτέλεσμα, δείχνει κάτι για τη σπανιότητα και το πολύτιμο που έχει η ζωή" έλεγε ο Sagan.

Eκτός από την ερευνητική εργασία παρουσίασε και τη γνωστή σειρά "Cosmos" που παίχτηκε και στην ελληνική τηλεόραση. Έγραψε σε εκατοντάδες επιστημονικά φύλλα και έγραψε 8 βιβλία μεταξύ των οποίων και το "Dragons of Eden" που κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ.

Στη Νέα Υόρκη κάθισε μέχρι το 1968 όπου μέχρι τότε είχε αναλάβει την διεύθυνση του εργαστηρίου πλανητικών σπουδών στο Cornwell. Πήρε πολλά βραβεία από διάφορα πανεπιστήμια για το έργο του, καθώς και από την NASA. Τα βιβλία του γινόντουσαν best sellers. Η επιστημονική κοινότητα δεν αντιμετώπιζε συνέχεια με ενθουσιασμό τις ασταμάτητες προσπάθειες του Sagan να εκλαϊκεύσει την επιστήμη, ωστόσο προκάλεσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την αστρονομία και την εξερεύνηση του διαστήματος από κάθε άλλον στην εποχή του.

Ο Sagan έφτασε κοντά στο θάνατο 2 φορές μετά από την διάγνωση αρρώστιας στο αίμα του το 1994. Η μεταμόσχευση μυελού τον οστών από την αδερφή του, σε συνδυασμό με χημειοθεραπείες ανέβαλλαν την εξέλιξη της νόσου. Ο ίδιος πίστευε ότι την είχε υπερνικήσει. Ωστόσο δεν άντεξε. Στα 62 του χρόνια έφυγε αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο κενό. Ίσως το ταξίδι στα αστέρια που πάντα να ονειρευόταν να το πραγματοποιεί το πνεύμα του, συνεχίζοντας ένα αέναο ταξίδι στους νέους κόσμους του.

2 σχόλια:

μεγαλη προσωπικοτητα, και περα απο τα ορια του κλαδου του.
Διαβαστε ολοι το βιβλιο του
ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.
Πως τα μεταφυσικα φαινομενα καταρριπτονται υπο το φως της επιστημης...και της λογικης!

Ο "COSMOS" (ή στα ελληνικά "Εγκυκλοπαίδεια του σύμπαντος") είναι ίσως τα καλύτερα ντοκυμαντερ που εχω δει. Παρ'οτι γυριστηκαν απο τον Σαγκάν πρίν πολλά χρόνια, ειναι φοβερά. Ο τύπος ήταν πολύ μπροστά

Δημοσίευση σχολίου