Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Το μεγαλύτερο άστρο του Σύμπαντος

Η μάζα του είναι 265 φορές μεγαλύτερη από του Ηλίου και η λαμπρότητά του δέκα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη


Το μεγαλύτερο άστρο του Σύμπαντος εντόπισε ομάδα αστρονόμων χρησιμοποιώντας το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Νότιου Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου (ΕSΟ) που βρίσκεται στο όρος Παρανάι της Χιλής. Το μεγαλύτερο άστρο που είχε εντοπιστεί ως σήμερα ήταν 100 φορές μεγαλύτερο από τον Ηλιο και οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι το μέγιστο μέγεθος που μπορεί να φτάσει ένα άστρο είναι 150 φορές μεγαλύτερο από αυτό του μητρικού μας άστρου. Η ομάδα, με επικεφαλής τον Πολ Κράουθερ του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ στην Αγγλία, ανακάλυψε ένα άστρο με μάζα περίπου 265 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλίου! Η λαμπρότητα του άστρου είναι δέκα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλίου.

Αριστερά, ένας κόκκινος νάνος ακολουθεί άστρο με μέγεθος σαν του Ηλίου, ένας γαλάζιος γίγαντας με μάζα οκτώ φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλίου και, τέλος, ένας μπλε γίγαντας με μάζα όση του άστρου που ανακαλύφθηκε τώρα (ΕSΟ)

Οι ερευνητές μελετούσαν το νεφέλωμα RΜC 137a που βρίσκεται σε απόσταση 165.000 ετών φωτός από εμάς στο Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος, ένας από τους πιο κοντινούς στον δικό μας γαλαξίες. Το νεφέλωμα αποτελεί ένα εργοστάσιο παραγωγής νέων άστρων και οι ερευνητές επικέντρωσαν την προσοχή τους στο πιο λαμπρό εξ αυτών, το οποίο ονόμασαν RΜC 137a1. Εκπληκτοι διαπίστωσαν το γιγαντιαίο μέγεθός του και μάλιστα αναφέρουν πως όταν το άστρο βρισκόταν σε βρεφική ηλικία, το μέγεθός του ήταν ακόμη μεγαλύτερο, υπολογίζοντας ότι πρέπει να είχε μάζα 320 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλίου. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η νέα γενιά τηλεσκοπίων και ειδικά τα επόμενα διαστημικά τηλεσκόπια που θα τεθούν σε τροχιά γύρω από τη Γη θα εντοπίσουν και άλλα άστρα παρόμοιου ή και ακόμη μεγαλύτερου μεγέθους.

Αριστερά, το νεφέλωμα στο οποίο βρίσκεται το γιγαντιαίο άστρο με σημειωμένη την περιοχή στην οποία εντοπίστηκε, στο μέσον απεικονίζεται σε κοντινό πλάνο η περιοχή και δεξιά, σε μεγέθυνση το αστρικό σμήνος στο οποίο ανήκει το άστρο
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου