Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Γιατί ρε παιδάκι μου; Γιατί ρε Dan Brown; (Το χαμένο σύμβολο)

Τα βιβλία που έχω διαβάσει είναι ελάχιστα. Ειδικά τα μυθιστορήματα ίσως μετρούνται και στα δάχτυλα των χεριών. Βάση αυτού, καταλαβαίνετε ότι η εμπειρία μου σε τέτοια βιβλία δεν είναι μεγάλη. Παρόλα αυτά θα προσπαθήσω να κάνω μια κριτική σε ένα βιβλίο. Πριν λίγες μέρες αποφάσισα να διαβάσω το Χαμένο Σύμβολο του Dan Brown. Δεν είχα διαβάσει κανένα βιβλίο του συγκεκριμένου συγγραφέα πριν από αυτό. Είχα δει μόνο τις ταινίες (Da Vinci Code και Angels and Demons), τα οποία, για όποιον δεν ξέρει, είναι μεταφορές δυο βιβλίων του στην μεγάλη οθόνη. Θα προσπαθήσω λοιπόν να κάνω μια κριτική, προσπαθώντας να μην δώσω στοιχεία για κάποιον που θέλει να το διαβάσει.


Το βιβλίο είναι 669 σελίδες. Με λίγα λόγια είναι μια ομάδα ατόμων που κυνηγούνε ένα αρχαίο σύμβολο και την αποκρυπτογράφηση του που οδηγεί στην αποκάλυψη μιας «υπέρτατης γνώσης». Μέχρι λίγο παραπάνω από την μέση, μου είχε πέσει το σαγόνι στο πάτωμα. Πολύ ωραία πλοκή, με αγωνία για την συνέχεια, ευκολοδιάβαστο. Δεν ήθελα να σταματήσω να το διαβάζω. Ήθελα να μάθω τι θα γίνει μετά και προσπαθούσα να βρω χρόνο για να το συνεχίσω. Όλα αυτά, μέχρι λίγο μετά από την μέση. Γιατί μετά….
Μετά άρχισε το γνωστό ατελείωτο κυνηγητό για να γεμίσουμε τις άλλες 300 σελίδες. Όποιος το διαβάζει, μαθαίνει άνετα όλους τους δρόμους της Ουάσιγκτον. Βιβλίο γραφείς φίλε, όχι τουριστικό οδηγό… Και αυτό είναι το λιγότερο…
Μετά άρχισαν οι συνομωσίες, οι μυστικές οργανώσεις και όλα τα σχετικά. Περιττές  αναλύσεις επι περιττών αναλύσεων και θεωρίες ότι να’ναι, πήγαιναν κι έρχονταν. Όποιος έχει δει ή έχει διαβάσει έστω και ένα βιβλίο του, θα καταλάβει τι εννοώ. Εκεί που όλα κυλούσαν ομαλά, ο κύριος Dan Brown αρχίζει να γράφει ότι μεγάλοι φυσικοί όπως ο Einstein και ο Νεύτωνας, και σωρεία άλλων μεγάλων  επιστημόνων και μεγάλων πολιτικών προσώπων αποτελούσαν μια  μυστική ομάδα κρατώντας καλά κρυμμένα μυστικά για τον άνθρωπο. Συνεχίζει και αποκαλύπτει υποτίθεται μυστικά των θρησκειών και της Βίβλου και πολλά άλλα. Δεν με ενδιαφέρει η πραγματική ισχύς ή όχι αυτών των θεωριών. Αλλά ρε Dan,  σε κάθε βιβλίο σου πρέπει να γράφεις τις ίδιες «παπαριές»; Κερδίζεις κάτι με το να γεμίσεις άλλες 20 σελίδες γράφοντας ότι παπατζιλίκι σου κατεβάζει ο εγκέφαλος; Θα απολάμβανα πολύ περισσότερο το συγκεκριμένο βιβλίο αν ήταν κάποιες σελίδες λιγότερες, απαλλαγμένο από αυτά τα στοιχεία. Εκτός από αυτά, η ιστορία και όλα αυτά καταλήγουν σε ένα πολύ μέτριο τέλος για το βιβλίο. Διαβάζοντας το και περνώντας τις σελίδες περίμενα ένα πιο καλό και ευφάνταστο τελείωμα της ιστορίας.
Δεν μετανιώνω που το διάβασα. Το αντίθετο. Απλά κάπου αρχίζει και κουράζει η όλη ιστορία με συνομωσίες « με το ζόρι», των μυστικιστικών επιστημόνων και πάει λέγοντας. Θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο αλλά επέλεξε να μην είναι τόσο καλό. Κρίμα... Ο υποτίθεται φοβερός συγγραφέας, μάλλον, δεν είναι και τόσο φοβερός….

14 σχόλια:

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.ΤΟΣΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΜΑΖΕΜΕΝΕΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ.ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ.....ΤΟ ΕΥΡΟΣ

Kala rr malaka afou dn exeis diavasei to vivlio pos ksereis ti graftike sta alla

Ακομα και αν ειμαι εγω ειμαι αυτο που μεχαρατκήρισες, εσυ πρεπει να εισαι μολίς μάγκας για να μπαινεις να γραφεις την γνώμη σου χωρίς ονομα. Κανονικα δεν θα επρεπε να σου απαντήσω, αλλα θα σου πω οτι μονο αστείο φαινεται αυτό που λες, αφου προφανως εχω διβάσει το βιβλιο, εχω δει τα αλλα σε ταινίες και επίσης ειναι το πλέον ευκολο να το βρεις και στο Διαδίκτυο τι ακριβως πραγματευεται ή ακομα πιο απλά σε απειρες συζητήσεις που εχουν γίνει γι αυτά τα βιβλία.
Καλο απογευμα να εχεις "εξυπνε"

ego exo diavasei polla vivlia alla tou dan brown einai to deftero pou diavazo k skopevo na diavazo ola tou ta vivlia...loipon afta pou les einai malakies tou kolou....o dan dn egrapse toses leptomeris gia na to les touristiko odigo...ego dn to katalava kan...afta pou leei me ton einstein eksipnakia k olous tous allous epistimones to leei gia na katalavei. rombert oti ola afta pou leei einai alithia..kai telos afou dn exeis diavasei ta alla vivlia pos ksereis ti egrafe vlaka???opos eipes epidi dn exeis empiria ante pigene gia ipno

Το τι καταλαβες εσυ ή το τι καταλαβα εγώ ειναι θέμα προσωπικό. Συνεχίζεις να βρίζεις, που δεν με ενδιαφέρει κιολας πως εχεις μαθει να μιλαςε εσύ, αλλα δεν επιτρέπεις στον αλλον να έχει την γνώμη του??? τελος πιστευω οτι οποιος διαβασει σωστά το αρθρο καθως και τα σχολία μας, θα καταλάβεις ποιος το παίζει εξυπνος.
Καλό απογευμα

Θα σου πρότεινα να διαβάσεις το ΒΙΒΛΙΟ Da Vinci Code του Νταν Μπράουν... Άσε την ταινία όχι απλά δεν έχει όλη την ιστορία του βιβλίου αλλα την αλλάζει κιόλλας...
Προσοχή spoiler παρακάτω..
Ας πουμε στο τέλος της ιστορίας του Κώδικα, η Σοφί μαζί με τον Ρομπερτ πάνε στον ναο του Ροσλιν.

Ταινία: Καθώς έχουν εξερευνήσει το υπόγειο με τις αποδειξεις κτλ του Δισκοπότηρου, γυρνάνε πίσω στον κυρίως Ναο και εκεί τους περιμένει το κοινό της Σιόν και η γιαγιά της Σοφί(αν δεν κάνω λάθος) και λέει η ταινία οτι ο Ζακ Σονιέρ δεν ήταν ο βιολογικός Παππούς της απλά την πήρε για να την μεγαλώσει και να την προστατέψει.

Βιβλίο: Η Σοφί έχει μνήμες απο εκείνο το Ναό και έξω απο τον Ναο υπάρχει ενα σπιτάκι στο οποίο πάει και βρίσκει την γιαγιά της και (προσοχή μιλάμε για 100% διαστρεύλωση του τέλους της ιστορίας) ΤΟΝ ΑΔΕΡΦΟ ΤΗΣ!! Ειδατε πουθενα αδερφο στην ταινία; Εγώ όχι.. Και εξηγεί στο βιβλίο οτι μετα το ατύχημα των γονιών της Σοφί και του Αδερφού της ο Παππούς της πήρε τη Σοφί και η γιαγιά τον αδερφό της σε διαφορετικά μέρη χωρίς να γνωρίζει η Σοφί για την ύπαρξη του αδερφού και για την κληρονομιά της.

Για να καταλήξω, εγώ είμαι περίπου στην 150-200 σελίδα στο Χαμένο σύμβολο (δεν θυμαμε ακριβώς γιατι δεν το έχω δίπλα μου) έχω διαβάσει τον Κώδικα πάνω απο 2 φορές και το Ιλλουμινάτι το οποίο το διάβασα χρόνια πριν και θα το επαναλάβω μετά το χαμένο σύμβολο. Βρίσκω το γράψιμο του Dan Brown αρκετά καλό αν και όντως κάποιες φορές είναι υπερβολικό σε λεπτομέριες, όσο για τις συνομοσίες δεν με ενοχλεί γιατί πρόκειτε για μυθιστόρημα (ας πουμε για την πραγματική ισχύ κάποιων πραγμάτων πχ τεκτόνων έχω αντίθετη άποψη απο τα γραφόμενα του Νταν).

Από ότι κατάλαβα ο obelix είναι πολύ της θρησκείας και πατριώτης, ο Ανώνυμος μάλλον κομμουνιστής, αυτό η αντίθεση κρατά τον Νταν ζωντανο!! χαχαχα γελάει με εσάς που ασχολείστε...Γνώμη μου είναι πως είτε είναι μυθιστόρημα είτε πραγματικότητα, ο Νταν είναι ο αγγελιοφόρος του Σατανά ή είναι απλά ένας εβραίος που γουστάρει τα φράγκα, από κει κ πέρα, δεν είναι να κάτσεις να ασχοληθείς και ούτε θασε βοηθήσει στη ζωή σου!! Για αυτό διαβάστε καλύτερα οδηγίες χρήσεως της ζωής και αν θέλετε ψαχτείτε μόνοι σας αν γουστάρεται συνωμοσίες όπως και εγώ, πχ, η η Αγ Τριάδα στο Πειραια έχει το σταυρο όπως κάθε αθώα χριστιανική εκκλησία, αλλά με ένα μικρό κυκλάκι στη μέση! τι είναι αυτό? έχει αναρωτηθεί κανείς? για ψάξτε αληθινά και ουσιώδες πράγματα!!! Γεια χαρά!!!

Η αληθεια ειναι οτι σε μερικα σημεια στα βιβλια του γραφει λεπτομερειες που αρχικα,ισως θεωρηθουν περιττες.Για παραδειγμα,στο inferno που τελειωσα προσφατα περιγραφει αναλυτικα ιστορικα γεγονοτα του 14ου αιωνα και αναφερεται εκτενως στην προελευση εργων τεχνης και ναων της Τουρκιας και της Πολης.Ειναι λιγο κουραστικο αλλα χωρις αυτες τις λεπτομερειες ο αναγνωστης δεν θα καταλαβαινε πως αποκαλυπτονται τα στοιχεια.Ο ηρωας του βιβλιου θα αποκαλυπται αμεσως την λυση ενος γριφου χωρις να οδηγησει τον αναγνωστη στην λυση

Καλημέρα σας,
ο Dan Brawn στα 4 βιβλία του που έχω διαβάσει έχει το ίδο στύλ... Πλοκή - Περιγραφή πόλεων και Ιστορικά στοιχεία... αν σου αρέσουν και τα τρία τα βιβλία του είναι τέλεια. Αν κάτι βαριέσαι απο τα τρία, βαραίνει και χαλάει.
Το συγκεκριμένο βιβλίο μ'αρέσει... είμαι στα 3/4α και το διαβάζω όποτε εχω ελευθερο χρόνο. Σε σχέση με Angels & Deamons, Κωδικα Davinci και Inferno το μόνο που με χαλάει ειναι οτι ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΘΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ σαν πόλη. μονο αυτο.

ΟΣΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟΥ DAN BROWN ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ. ΚΑΙ ΤΑ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΑ.

Ο μαλάκας που δεν ξέρει να γράφει Ελληνικά και μας βγήκαν τα μάτια να διαβάζουμε τις παπαριές του με λατινικούς χαρακτήρες είναι Έλληνας που πήγε έστω δημοτικό; Και αφού διάβασες όπως λέει Ελληνικά βιβλία καιρός δεν είναι να μάθεις να γράφεις και ελληνικά;
Αν πάλι σου αρέσουν οι λατινικοί χαρακτήρες γράψε στα αγγλικά. Δυσλεκτικέ παπάρα.

o Dan Brown είναι απλά ένας Τέκτονας από οτι αποδεικνύεται. Μέσα από τα βιβλία του προσπαθεί να περάσει κάποια μυστικά των Αλχημιστών. Όσο για τις Θεωρίες συνωμοσίας, πολλές είναι αληθινές αλλά στη βάση της λογικής εμείς τις θεωρούμε απλά συνομωσίες κι έτσι κάποιοι κάνουν τη δουλειά τους. Όλοι οι επιστήμονες υπήρξαν πράγματι Τέκτονες. Τις εποχές που ο Τεκτονισμός δεν ήταν και έγκλημα. Όσο για το βιβλίο, στην ουσία, δεν με ενθουσίασε. Θεωρώ το ΙΛΛΟΥΜΙΝΑΤΙ ή αλλιώς Άγγελοι και Δαίμονες πολύ καλύτερο, με περισσότερη δράση και αγωνία και με ωραίο φινάλε. Το χαμένο σύμβολο πράγματι είχε ένα χλιαρό έως ξενέρωτο φινάλε. Οι λεπτομέριες με τις περιγραφές της Ουάσιγκτον αν και κουραστικές, έπρεπε να γίνουν για να καταλαβαίνει τουλάχιστον ο αναγνώστης τί βρίσκεται κάτω από αυτές τις οδούς. Δεν ειναι παράξενο ότι ο Λευκός οίκος το Καπιτώλιο και ολη η Ουάσιγκτον είναι γεμάτη συμβολισμούς. Άλλωστε και η πόλη που διαμένω, η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη γεμάτη συμβολισμούς και γλυπτά στις πλατείες της που ούτε τα κοιτάμε και δεν μας κινούν την περιέργεια αλλά κάτι κρύβουν και δεν θα το αναλυσω. Σε γενικές γραμμές με ενόχλησε που το βιβλίο Αγιοποιεί την Μασονία.

o Dan Brown είναι απλά ένας Τέκτονας από οτι αποδεικνύεται. Μέσα από τα βιβλία του προσπαθεί να περάσει κάποια μυστικά των Αλχημιστών. Όσο για τις Θεωρίες συνωμοσίας, πολλές είναι αληθινές αλλά στη βάση της λογικής εμείς τις θεωρούμε απλά συνομωσίες κι έτσι κάποιοι κάνουν τη δουλειά τους. Όλοι οι επιστήμονες υπήρξαν πράγματι Τέκτονες. Τις εποχές που ο Τεκτονισμός δεν ήταν και έγκλημα. Όσο για το βιβλίο, στην ουσία, δεν με ενθουσίασε. Θεωρώ το ΙΛΛΟΥΜΙΝΑΤΙ ή αλλιώς Άγγελοι και Δαίμονες πολύ καλύτερο, με περισσότερη δράση και αγωνία και με ωραίο φινάλε. Το χαμένο σύμβολο πράγματι είχε ένα χλιαρό έως ξενέρωτο φινάλε. Οι λεπτομέριες με τις περιγραφές της Ουάσιγκτον αν και κουραστικές, έπρεπε να γίνουν για να καταλαβαίνει τουλάχιστον ο αναγνώστης τί βρίσκεται κάτω από αυτές τις οδούς. Δεν ειναι παράξενο ότι ο Λευκός οίκος το Καπιτώλιο και ολη η Ουάσιγκτον είναι γεμάτη συμβολισμούς. Άλλωστε και η πόλη που διαμένω, η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη γεμάτη συμβολισμούς και γλυπτά στις πλατείες της που ούτε τα κοιτάμε και δεν μας κινούν την περιέργεια αλλά κάτι κρύβουν και δεν θα το αναλυσω. Σε γενικές γραμμές με ενόχλησε που το βιβλίο Αγιοποιεί την Μασονία.

Δημοσίευση σχολίου