Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Μπορεί ένα πουλί να πετάξει στο διάστημα;

Ένα από τα πιο ωραία πράγματα σε ένα διαστημικό αεροσκάφος ή σε έναν διαστημικό σταθμό, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, είναι η έλλειψη βαρύτητας.
Για τους ανθρώπους είναι διασκεδαστικό, γιατί μπορούν να πετάξουν. Μπορούν απλά να ακουμπήσουν σε έναν τοίχο, να δώσουν ώθηση και να πετάξουν σε ευθεία γραμμή στην άλλη πλευρά του σκάφους, χωρίς καμία απολύτως προσπάθεια.
Τι γίνεται, όμως, αν βρεθεί ένα πουλί σε διαστημικό σταθμό; Μέχρι στιγμής, κανείς δεν το έχει δοκιμάσει, ίσως λόγω των θεμάτων υγιεινής που τίθενται. Εάν, όμως, υπήρχε ένας μεγάλος ανοιχτός χώρος στον διαστημικό σταθμό και αφήναμε ελεύθερο ένα πουλί, τι θα έκανε αυτό;
Σκεφτείτε τι κάνει ένα πουλί στη Γη. Κουνάει τα φτερά του με δύναμη για να απογειωθεί, τα κουνάει για να μείνει στον αέρα και τα ξανακουνάει με δύναμη για να επιβραδύνει, ώστε να μπορέσει να προσγειωθεί. Κάποια πουλιά, όπως τα γεράκια, έχουν την ικανότητα να αιωρούνται. Μπορούν να παραμένουν στον αέρα για αρκετή ώρα, χωρίς να χρειάζεται να κουνήσουν τα φτερά τους.
Στο διάστημα, το πουλί θα έπρεπε να κάνει ακριβώς τα ίδια πράγματα και στην αρχή και στο τέλος της πτήσης του. Θα έπρεπε να χτυπήσει δυνατά τα φτερά του στην αρχή για να αποκτήσει ταχύτητα και μετά να τα ξαναχτυπήσει δυνατά για να επιβραδύνει (ή θα μπορούσε να κάνει ό,τι και οι άνθρωποι στις πτήσεις μηδενικής βαρύτητας, να πέσει πάνω σε έναν τοίχο). Στο ενδιάμεσο της πτήσης, το πουλί απλά θα αιωρείται. Δεν χρειάζεται να καταναλώνει ενέργεια κατά τη διάρκεια της πτήσης γιατί δεν υπάρχει βαρύτητα για να το τραβάει προς τα κάτω.
Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχουν τα πουλιά στο διάστημα, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, είναι τα φτερά τους. Μέσα στον διαστημικό σταθμό, όπου υπάρχει αέρας, τα φτερά και η ουρά των πουλιών εξακολουθούν να δουλεύουν. Επομένως, μπορούν να στρίβουν, να επιταχύνουν και να επιβραδύνουν κατά τη διάρκεια της πτήσης. Οι άνθρωποι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα -από τη στιγμή που θα ακουμπήσουν στον ένα τοίχο και θα δώσουν ώθηση, ακολουθούν μία ευθεία πορεία μέχρι να βρουν στον απέναντι τοίχο.
Τα πουλιά θα είχαν εκπληκτικό έλεγχο της πτήσης τους στο διαστημικό σταθμό εάν χρησιμοποιούσαν τα φτερά και την ουρά τους σωστά, παρόλο που θα έπρεπε να κάνουν κάποιες απαραίτητες προσαρμογές για να αντισταθμίσουν τη μηδενική τους βαρύτητα.
Το κρίσιμο, όμως, ερώτημα που προκύπτει είναι εάν τα πουλιά είναι αρκετά έξυπνα για να προσαρμοστούν σε ένα περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας. Ή η πτήση σε περιβάλλον με βαρύτητα είναι τόσο ενστικτώδης που θα ήταν δύσκολο γι' αυτά να προσαρμοστούν στο διάστημα; Η απάντηση είναι πως τα πουλιά είναι αρκετά έξυπνα, επομένως ένα εξημερωμένο πουλί είναι πολύ πιθανό να τα κατάφερνε με λίγη εξάσκηση

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου