Το αρχαιότερο φως του Σύμπαντος κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Ρlanck της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ΕSΑ).
Η λεπτομερής αυτή εικόνα, η οποία χρειάστηκε έξι ολόκληρους μήνες για να δημιουργηθεί, προσφέρει στους επιστήμονες νέα γνώση σχετικά με τον τρόπο που σχηματίζονται τα αστέρια και οι γαλαξίες. Συγχρόνως όμως δίνει πληροφορίες σχετικά με το πώς «γεννήθηκε» το Σύμπαν αμέσως μετά το Βig Βang.
Παρ΄ ότι όταν πρωτοκοιτάξει κάποιος την εικόνα βλέπει πώς μοιάζει σήμερα το Σύμπαν, τα μικροκύματα στο φόντο μαρτυρούν πώς έμοιαζε κοντά στη στιγμή της δημιουργίας του, πριν από τον σχηματισμό αστεριών και γαλαξιών. Στην εικόνα δεξιά ο κύριος δίσκος του γαλαξία μας διατρέχει το κέντρο της εικόνας. Εντυπωσιακές είναι οι λωρίδες χρυσής σκόνης επάνω και κάτω από τον γαλαξία. Σε αυτό το γαλαξιακό δίκτυο σχηματίζονται νέα αστέρια και το Ρlanck εντόπισε πολλά σημεία όπου πολλά άστρα βρίσκονται στην αρχή του κύκλου ανάπτυξής τους. Λιγότερο εντυπωσιακά, αλλά άκρως σημαντικά για τους αστρονόμους, είναι τα σημεία στην κορυφή και στο κάτω μέρος του δίσκου όπου καταγράφεται η μικροκυματική κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου (CΜΒR). Αυτό το μοτίβο μικροκυματικής ακτινοβολίας αποτελεί το κοσμικό «αποτύπωμα» από το οποίο σχηματίστηκαν τα σημερινά σμήνη γαλαξιών. Τα διαφορετικά χρώματα της εικόνας αναπαριστούν μικρές διαφορές στη θερμοκρασία και στην πυκνότητα της ύλης.
Το Ρlanck δεν έχει ολοκληρώσει το έργο του. Η πιο λεπτομερής εικόνα της μικροκυματικής ακτινοβολίας του Σύμπαντος αναμένεται να είναι έτοιμη το 2012. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Γιαν Τάουμπερ από την ομάδα του Ρlanck στην ΕSΑ, «αυτή η εικόνα αποτελεί μόνο μια μικρή ματιά από αυτά που θα...δει τελικά το τηλεσκόπιο».
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου