Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Ουρανοξύστης μετατρέπει την ηχορύπανση σε καθαρή ενέργεια

Έναν φουτουριστικό ουρανοξύστη που μετατρέπει τις ηχητικές δονήσεις σε καθαρή ενέργεια παρουσίασαν Γάλλοι σχεδιαστές στον διαγωνισμό «2013 eVolo Skyscraper Competition».

Ο ουρανοξύστης είναι ιδανικός για εγκατάσταση κοντά σε αυτοκινητοδρόμους, όπου παράγονται έντονες ηχητικές δονήσεις.

Το εξωτερικό του μέρος είναι καλυμμένο με διπλή στρώση ειδικού υλικού που περιέχει 84.000 ηλεκτροενεργές λωρίδες και απορροφά τους ήχους από αυτοκίνητα, τρένα, πεζούς και αεροπλάνα.

Κάθε λωρίδα διαθέτει αισθητήρες ήχου. Μόλις ο ήχος απορροφηθεί οι δονήσεις μετατρέπονται σε κινητική ενέργεια, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική μέσω μορφοτροπέων ισχύος.

Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται αποθηκεύεται ή διοχετεύεται στο δίκτυο για χρήση.

Σύμφωνα με τους Γάλλους σχεδιαστές, ένας και μόνο ουρανοξύστης που απορροφά ήχους θα μπορούσε να παράγει 150 MW ενέργειας σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή και εκτιμάται ότι η ανάπτυξη και εγκατάσταση αρκετών ουρανοξυστών θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις ενεργειακές ανάγκες ολόκληρης πόλης.

Τέλος, άλλο ένα όφελος του ουρανοξύστη είναι ότι με την παραγωγή καθαρής ενέργειας μειώνονται οι εκπομπές άνθρακα από τις ρυπογόνες μονάδες, καθώς και η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου