Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Ο θηλασμός προστατεύει από τον καρκίνο

Εξι μήνες μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου όχι μόνο από τη συγκεκριμένη αλλά και από άλλες νόσους

Ο θηλασμός προστατεύει από τον καρκίνο
Ο θηλασμός για έξι μήνες μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο σύμφωνα με μεγάλη μελέτη

Οι γυναίκες που θηλάζουν επί έξι μήνες μετά τον τοκετό έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο ενώ γενικότερα τα άτομα που ακολουθούν αυτή αλλά και τις άλλες επίσημες «αντικαρκινικές» οδηγίες φαίνονται να μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου όχι μόνο από τη συγκεκριμένη νόσο αλλά και από ασθένειες του κυκλοφορικού και του αναπνευστικού συστήματος.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει νέα μεγάλη ευρωπαϊκή μελέτη η οποία δείχνει για πρώτη φορά στην πράξη ότι οι επίσημες συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου αποδίδουν, και μάλιστα σε πολλά επίπεδα.

Σωστές οδηγίες
Η μελέτη, η οποία ανέλυσε δεδομένα που αφορούσαν 380.000 άτομα από εννέα ευρωπαϊκές χώρες, εξέτασε τα αποτελέσματα που έχουν οι συστάσεις του Παγκόσμιου Ιδρύματος για την Ερευνα στον Καρκίνο (World Cancer Research Fund – WCRF) στην υγεία του πληθυσμού που τις ακολουθεί.
Η εξακολούθηση του θηλασμού για τουλάχιστον έξι μήνες μετά τον τοκετό αποτελεί μια από τις παγκόσμιες οδηγίες του WCRF και, όπως φάνηκε, οι γυναίκες που την ακολουθούν πράττουν σωστά, εφόσον ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο παρουσιάζεται σε αυτές μειωμένος κατά 10% ενώ παράλληλα ο κίνδυνος θανάτου από ασθένειες του κυκλοφορικού είναι μικρότερος κατά 17%.
Το WCRG συστήνει επίσης σε όσους θέλουν να αποφύγουν τον καρκίνο να διατηρούν ένα σωστό βάρος (να μην είναι δηλαδή υπέρβαροι αλλά ούτε και ελλιποβαρείς), να ακολουθούν κάποια σωματική δραστηριότητα επί τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, να περιορίσουν την κατανάλωση ποτών με ζάχαρη, των αλμυρών και επεξεργασμένων τροφών καθώς και του κόκκινου κρέατος, να τρώνε πολλά λαχανικά, φρούτα και όσπρια, να μην καπνίζουν και να περιορίσουν το αλκοόλ σε δυο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες.

Η τήρηση σώζει ζωές
Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι ακολουθούσαν πιο πιστά όλες τις οδηγίες εμφάνιζαν κατά 50% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από νόσους του αναπνευστικού, κατά 44% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από ασθένειες του κυκλοφορικού και κατά 20% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο σε σχέση με όσους συμμορφώνονταν λιγότερο προς τις οδηγίες.
Μεμονωμένα, οι συμβουλές που φάνηκε να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στις πιθανότητες θανάτου από τις προαναφερθείσες νόσους ήταν η διατήρηση ενός σωστού βάρους (μείωση του κινδύνου κατά 22%) και η κατανάλωση πολλών λαχανικών, φρούτων και οσπρίων (μείωση του κινδύνου κατά 21%). Ειδικά για τον καρκίνο ο περιορισμός του αλκοόλ φάνηκε να έχει τη μεγαλύτερη επίδραση, μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου κατά 21%.
Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές με επικεφαλής την Τερέζα Νοράτ του Imperial College του Λονδίνου και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition».

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου