Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Ελυσε τον γρίφο του ανδρικού καβάλου

«Η αριστερή πλευρά που προτιμούν οι άνδρες σχετίζεται με την καρδιά», λέει βρετανός επιστήμονας

Ειδικοί στο να αναγνωρίζουν αν οι πελάτες τους τείνουν προς τα αριστερά ή τα δεξιά είναι οι ράφτες

Ακόμη και ο Αλφρεντ Κίνσεϊ, ο διάσημος πατέρας της σεξολογίας, ο οποίος δεν είχε απολύτως κανένα πρόβλημα να συνομιλεί με ανθρώπους για θέματα όπως ο σαδομαζοχισμός και η ομοφυλοφιλία, όποτε αναφερόταν στο συγκεκριμένο ζήτημα ήταν ιδιαίτερα διακριτικός: «Σε ποια μεριά της κεντρικής ραφής των παντελονιών σας», ρωτούσε τους συμμετέχοντες στη μελέτη που πραγματοποίησε το 1948 πάνω στη σεξουαλική συμπεριφορά των ανδρών, «τοποθετείτε το πέος σας;». Στη συνέχεια ο Κίνσεϊ εξέδωσε τις δύο περίφημες αναφορές του για την ανδρική και τη γυναικεία σεξουαλικότητα. Ωστόσο η απάντηση στο ερώτημα σχετικά με τη μεριά στην οποία τοποθετείται συνήθως το μόριο των περισσότερων ανδρών θα δινόταν δεκαετίες αργότερα από τον Κρις ΜακΜάνους, καθηγητή Ψυχολογίας και Ιατρικής Εκπαίδευσης στο διάσημο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (UCL).
Σύμφωνα με τα όσα ανακάλυψε ο βρετανός επιστήμονας, από τους άνδρες του 21ου αιώνα μόλις το ένα πέμπτο δηλώνει ότι ακολουθεί ακριβώς τη ραφή του παντελονιού του. Από τους υπολοίπους οι περισσότεροι, με αναλογία δύο προς ένα, δηλώνουν ότι τοποθετούν το μόριό τους στην αριστερή μεριά του καβάλου τους. Ο ΜακΜάνους απηύθυνε την «αδιάκριτη» ερώτηση σε 450 Δανούς και όλοι απάντησαν ότι τοποθετούν το μόριό τους στα αριστερά. Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα της δικής του έρευνας με τα (αδημοσίευτα) αποτελέσματα των ερευνών του Κίνσεϊ ο βρετανός επιστήμονας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως να υπάρχει μία «σχετική σταθερά». Πώς όμως μπορεί να γίνει κατανοητή αυτή η ανατομική ιδιορρυθμία που χαρακτηρίζει τους περισσότερους άνδρες; Ο ΜακΜάνους ισχυρίζεται ότι έχει σχέση με τη μεριά στην οποία βρίσκεται η καρδιά. «Η μεγαλύτερη ασυμμετρία στους ανθρώπους αφορά την καρδιά και γι' αυτό ίσως το μόριο των περισσότερων ανδρών τείνει προς τα αριστερά».

Βραβείο igNobel
Το 2002 ο Κρις Μακμάνους τιμήθηκε με το igNobel – ένα αμερικανικό βραβείο / παρωδία του διάσημου Νομπέλ, το οποίο «πρώτα προκαλεί το γέλιο στους ανθρώπους ενώ έπειτα τους κάνει να σκεφτούν» – για τις μελέτες του πάνω στην «οσχεϊκή ασυμμετρία στον άντρα και στην αρχαία γλυπτική»

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου