Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Ογδόντα δις. τσόπστικ ετησίως παράγει η Κίνα - Μάστιγα για τα δάση

Ογδόντα εκατομμύρια ζευγάρια ξύλινα τσόπστικ, μιας χρήσης, παρασκευάζει η Κίνα ετησίως, σύμφωνα με τον Κινέζο βουλευτή Bo Guangxin.

Τα τελευταία χρόνια η ζήτηση αυξήθηκε κατά 30 δισεκατομμύρια ζεύγη και για να ικανοποιηθεί αποκόπτονται 20 εκατομμύρια δέντρα ηλικίας 20 ετών κάθε χρόνο.

«Πρέπει να αλλάξουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες και να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να έχουν τα δικά τους σερβίτσια», τόνισε σε δηλώσεις του ο βουλευτής.

Το 45% φτιάχνεται από δέντρα της οικογένειας Cottonwood, έλατα και θάμνους, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από μπαμπού.

Σε μια προσπάθεια να μειώσει τα απόβλητα ξύλου, η Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής και εισαγωγέας ξυλείας παγκοσμίως, επέβαλε το 2006 φόρο 5% στα ξύλινα τσοπστικ και στα ξύλινα πατώματα.

Σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση «Environmental Investigation Agency», με έδρα το Λονδίνο, η ζήτηση της Κίνας για εισαγόμενο ξύλο τριπλασιάστηκε από το 2000 και το 2011 έφτασε τα 180 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Η οργάνωση καταγγέλλει ότι η μεγάλη ζήτηση για ξύλο και το γεγονός ότι το ένα δέκατο των προμηθειών είναι προϊόν λαθροϋλοτομίας σημαίνει ότι «το μέλλον πολλών φυσικών δασών του πλανήτη είναι στα χέρια της Κίνας».

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου