Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Φίλτρο αφαλάτωσης παράγει φθηνό νερό με «μηδαμινή» ενέργεια

Μια αμερικανική οπλοβιομηχανία, γνωστή για την κατασκευή πολεμικών αεροσκαφών και φονικών βλημάτων ανακοίνωσε ότι βρήκε τον τρόπο να μειώσει στο ελάχιστο την ενέργεια που απαιτείται για την αφαίρεση του αλατιού από το θαλασσινό νερό, καθιστώντας φθηνή την παραγωγή νερού εν μέσω παγκόσμιας ύφεσης και υδατικής κρίσης.

Το φίλτρο που ανέπτυξε η εταιρεία Lockheed Martin Corp αποτελείται από μεμβράνες λεπτού άνθρακα με τρύπες ενός νανομέτρου, δηλαδή αρκετά μεγάλες για να αφήσουν το νερό να τις διαπεράσει αλλά και αρκετά μικρές ώστε να «μπλοκάρουν» την είσοδο στα μόρια του θαλασσινού νερού. Ένα νανόμετρο ισούται με ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου.

Επειδή τα φύλα καθαρού άνθρακα (γραφένιο) είναι πολύ λεπτά χρειάζεται πολύ λιγότερη ενέργεια για να εισέλθει το νερό στο φίλτρο συγκριτικά με τις συμβατικές μεθόδους αφαίρεσης του αλατιού από το νερό.

Η πρωτοποριακή τεχνολογία υπόσχεται βιώσιμη λύση για τις υπανάπτυκτες χώρες, οι οποίες δεν διαθέτουν τους πόρους για τους ακριβούς σταθμούς άντλησης υδάτων που απαιτούνται στις μονάδες αφαλάτωσης που χρησιμοποιούν τη μέθοδο της αντίστροφης όσμωσης.

«Είναι 1.500 φορές λεπτότερο από τα καλύτερα φίλτρα που κυκλοφορούν στην αγορά σήμερα και χίλιες φορές ισχυρότερο. Η ενέργεια και η πίεση που απαιτείται για να φιλτράρουμε το αλάτι είναι 100 φορές λιγότερη», ανέφερε ένας μηχανικός της Lockheed Martin Corp που εργάζεται για την κατασκευή του φίλτρου.

Η πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό έχει αναχθεί σε μείζων ζήτημα παγκόσμιας ασφάλειας. Ο ανταγωνισμός για το νερό προκαλεί πολιτική αστάθεια και διαμάχες στις χώρες που μαστίζονται από τη λειψυδρία.

«Αν δεν διαχειριστούμε αποτελεσματικά τους υδατικούς πόρους οι προμήθειες νερού δεν θα μπορούν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση μέχρι το 2040. Η έλλειψη υδάτων θα υπονομεύσει την ικανότητα των χωρών να παράγουν τροφή και ηλεκτρική ενέργεια», επισημαίνεται σε έκθεση των ηνωμένων Εθνών.

Περίπου 780 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό σήμερα.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου