Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Ανέβηκε 103 ορόφους ουρανοξύστη με «βιονικό» πόδι

Ο 31χρονος Zac Vawter έγραψε Ιστορία την Κυριακή αφού έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να ανέβει με τα πόδια περίπου 2.100 σκαλοπάτια, των 103 από τους συνολικά 113 ορόφους του Willis Tower στο Σικάγο.
Ακούγεται σαν ένα απλό εγχείρημα, για το Vawter όμως δεν ήταν και τόσο εύκολο αφού το ολοκλήρωσε με την βοήθεια ενός βιονικού ποδιού!
Ο Vawter έχασε το πόδι του σε ατύχημα με μοτοσυκλέτα και αποφάσισε να λάβει μέρος στην ετήσια φιλανθρωπική εκδήλωση «SkyRise Chicago», η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το Ινστιτούτο Αποκατάστασης του Σικάγο.
Το προσθετικό-βιονικό μέλος που χρησιμοποίησε εκμεταλλεύεται μια τεχνική με το όνομα Targeted Muscle Reinnervation η οποία συνδέει τα νεύρα του ακρωτηριασμένου μέλους του με άλλους μύες. Στην περίπτωση του Vawter, τα νεύρα που κανονικά θα έλεγχαν το πόδι του έχουν δρομολογηθεί στον ιγνυακό τένοντα, ενώ τα ηλεκτρικά ερεθίσματα τους μετατρέπονται σε σήματα ελέγχου τα οποία κινούν το προσθετικό πόδι. Με λίγα λόγια, μπορούσε να το ελέγχει απλά με την σκέψη του.

http://techit.gr/wp-content/uploads/2012/11/fetcher_1123.jpeg

Το μηχάνημα κοστίζει 8 εκατομμύρια δολάρια, ζυγίζει 4,5 κιλά και χρησιμοποιεί δυο ξεχωριστούς κινητήρες τοποθετημένους στο σημείο του αστραγάλου και του γονάτου. Όταν ο Vawter πιέζει το μηχάνημα για να σταθεί όρθιος, αυτό τον ωθεί προς τα πίσω, ώστε να σηκωθεί.
Όπως εξηγεί ο ίδιος, με τα συμβατικά προσθετικά «πρέπει να κάνω κάθε βήμα με το καλό μου πόδι και στη συνέχεια να σηκώνω ή κάπως να σέρνω το προσθετικό πόδι. Με το βιονικό πόδι είναι πολύ απλό, χρησιμοποιώ τις σκάλες όπως είχα συνηθίσει, και μπορώ να ανεβαίνω ακόμα και δυο κάθε φορά».
Το εγχείρημα του ήταν επιτυχημένο από κάθε άποψη. Ο Vawker ολοκλήρωσε την ανάβαση σε 53 λεπτά και 9 δευτερόλεπτα. «Τα πάντα ήταν τέλεια» είπε. «Το προσθετικό μέλος έκανε τη δουλειά του, και εγώ την δική μου».

http://techit.gr/wp-content/uploads/2012/11/fetcher_1212.jpeg

Το πρώτο από αυτού του είδους τα «βιονικά» μέλη, που επιτρέπουν στους χρήστες τους να τα χρησιμοποιούν με την σκέψη τους, παρουσιάστηκε το 2005. Χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών και σχεδιάστηκε σε συνεργασία με αρκετά πανεπιστήμια. Σήμερα το χρησιμοποιούν 50 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο.
«Αυτό το εγχείρημα ήταν ένα ερευνητικό πρόγραμμα για εμάς» δήλωσε η Joanne Smith, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Αποκατάστασης του Σικάγο.
«Δοκιμάζαμε το πόδι κάτω από ακραίες συνθήκες. Πολλοί λίγοι ασθενείς που θα το χρησιμοποιήσουν στο μέλλον θα κάνουν κάτι τέτοιο. Από αυτή την άποψη όμως, η απόδοση του ήταν πέρα από κάθε προσδοκία» συμπλήρωσε.
Δείτε το βίντεο…



Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου