Το άμεσο ερώτημα που μπορεί να θέσει κάποιος παρατηρώντας τον κόσμο γύρω του είναι το αν είναι εφικτό να μπορούμε να προβλέψουμε το τι θα συμβεί με απόλυτη ακρίβεια.
Παραδείγματος χάριν, αν δεις κάποιον να πετάει μια γλάστρα από το μπαλκόνι του και ξέρεις την μάζα της γλάστρας αλλά και το ύψος που βρίσκεται ο γείτονας σου, μπορείς να πεις με ακρίβεια σε πόσο χρόνο η γλάστρα θα πέσει στο έδαφος, η ακόμα και να προβλέψεις αν ο παππούς που περνάει από κάτω θα την φάει στο κεφάλι.
Όλα αυτά συνθέτουν ένα κλασικό πρόβλημα ή, όπως ίσως γνωρίζετε κάποιοι από εσάς, ένα ντετερμιστικό πρόβλημα του οποίο η λύση είναι ακριβής, μια άμεση συνέπεια αιτίου-αποτελέσματος.
Αν νομίζετε πως ο κόσμος όμως είναι μια σύνθεση τέτοιων φαινομένων, τότε μάλλον θα απογοητευτείτε. Ο κόσμος μας είναι πιθανοκρατικός και όχι απόλυτος. Αν μου δώσεις δεδομένα τότε ναι εγώ μπορώ να σου δώσω απάντηση, όχι όμως μια και μοναδική αλλά πολλές λύσεις με αντίστοιχες πιθανότητες.
Η παραπάνω παράγραφος συνοψίζει όλα εκείνα τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τον μικρόκοσμο, δηλαδή την κβαντική μηχανική, η οποία θέτει υπό αμφισβήτηση ολόκληρη την φιλοσοφική θεώρηση του ντετερμινισμού.
Καταλαβαίνω βέβαια πως στην καθημερινότητα μας δεν έχουμε να κάνουμε τόσο με μικροσκοπικά φαινόμενα όσο με μακροσκοπικά. Ένα παράδειγμα; Το πιο απλό είναι να ρωτήσετε έναν μετεωρολόγο πότε θα βρέξει.
Ναι ναι, καλά διαβάσατε. Ακόμα και ο καλύτερος μετεωρολόγος με ΌΛΑ τα δεδομένα που του χρειάζονται δεν μπορεί αν δώσει μια ακριβή απάντηση, αλλά μια πιθανοκρατική! Δηλαδή θα σας πει πως αύριο το πιθανότερο είναι να βρέξει παρά να μην βρέξει. Και εσείς θα πάρετε μαζί σας ομπρέλα, που ίσως και να μείνει τελικά στην τσάντα σας κλειστή.
Όλα τα παραπάνω, λίγο πιο χειροπιαστά, σας παρουσιάζονται στο παρακάτω ενδιαφέρον και αστείο video… Μάθετε λοιπόν, το γιατί δεν θα μπορέσουμε ποτέ να προβλέψουμε με ακρίβεια τα γεγονότα που έπονται στο μέλλον…
Πηγη
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου