Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Ερευνα για τον θάνατο νεογνών

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τον θάνατο των τεσσάρων νεογνών στη Νεογνολογική κλινική του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, όπου εντοπίστηκε τις τελευταίες ημέρες λοίμωξη από κλεψιέλα, θα ξεκινήσει η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ευ. Μαδεμλής έδωσε εντολή στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης Λάμπρο Τσόγκα να διερευνήσει (την έρευνα θα αναλάβει πταισματοδίκης) αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και τυχόν ευθύνες του προσωπικού του νοσοκομείου. Θα κληθούν να καταθέσουν γιατροί της κλινικής, νοσηλευτές, γονείς, ενώ θα προσκομιστούν και οι φάκελοι νοσηλείας των νεογνών.

Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ βρέθηκε στη Νεογνολογική Κλινική και σε συνεργασία με τους υπεύθυνους αποφασίστηκε να ληφθούν μέτρα στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται πάντως το προσωρινό κλείσιμο της μονάδας και η μεταφορά των νεογνών, σύνηθες μέτρο σε τέτοιες περιπτώσεις για τη διακοπή μετάδοσης του μικροβίου. Η απόφαση να μην κλείσει η μονάδα είχε πάντως αποφασιστεί πριν από την έλευση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες Υγείας αποφάσισαν από κοινού να μη γίνουν τις επόμενες ημέρες νέες εισαγωγές νεογνών στη συγκεκριμένη μονάδα, μέχρι νεωτέρας.

Ωστόσο, χθες το βράδυ διαπιστώθηκε ασυμφωνία των υπηρεσιών Yγείας σχετικά με τον αριθμό των νεογνών που υπέκυψαν από κλεψιέλα. Οπως αναφέρθηκε από εκπρόσωπο του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα περιστατικά ήταν συνολικά 7. Τρία εξ αυτών κατέληξαν (τα νεογνά αυτά ήταν λιποβαρή, ενώ αντιμετώπιζαν και άλλα προβλήματα) και τέσσερα ακόμα νοσούν. Η αιτία θανάτου για το τέταρτο νεογνό που υπέκυψε το ίδιο χρονικό διάστημα δεν σχετίστηκε με τη λοίμωξη από κλεψιέλα. Για λιγότερα περιστατικά όμως έκανε λόγο το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και εκπρόσωπός του παρέπεμπε σε σημερινή ανακοίνωση που επρόκειτο να εκδοθεί.

Τα τέσσερα νεογνά είχαν μεταφερθεί πάντως από άλλα νοσοκομεία της Μακεδονίας και σύμφωνα με πληροφορίες οι γονείς τους είναι κάτοικοι Θεσσαλονίκης, Αγγελοχωρίου, Κατερίνης και Βουλγαρίας. Σύμφωνα με γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ, άλλα τέσσερα νεογνά που νοσηλεύονται στην ίδια μονάδα του Παπαγεωργίου νοσούν από τη λοίμωξη, χορηγείται σε αυτά αντιβίωση και έχουν ανταποκριθεί θετικά. Η πηγή της μετάδοσης δεν έχει εντοπιστεί και δεν αποκλείεται να σχετίζεται με τη μη τήρηση των μέτρων πρόληψης και υγιεινής.

Το πλέον πρόσφατο περιστατικό της λοίμωξης στο σύνολο των 32 συνολικά νεογνών που νοσηλεύονται στη Νεογνολογική Κλινική (προδιαγραφές για 22) αναφέρθηκε την περασμένη Πέμπτη.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου