Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

«Μη με ξυπνάς απ' τις έξι» ...γιατί παχαίνει!

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει την πιθανότητα παχυσαρκίας αποφαίνεται νέα γαλλική μελέτη, ενώ Γερμανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι και το ξυπνητήρι μπορεί να διαταράξει τον φυσιολογικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης συντελώντας τελικά στην αύξηση του βάρους.

Η έλλειψη ύπνου ή το πολύ πρωινό ξύπνημα προκαλούν ενοχοποιούνται για περιττά κιλά και παχυσαρκία  
Η έλλειψη ύπνου ή το πολύ πρωινό ξύπνημα προκαλούν ενοχοποιούνται για περιττά κιλά και παχυσαρκία

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Παχυσαρκίας, ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Λυών με επικεφαλής την Δρ Καριν Σπιγκελ εκτιμά ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να συντελέσει σε μείωση της παραγωγής ορμόνης που ελέγχει το αίσθημα του κορεσμού και να ενισχύσει την παραγωγή ορμόνης που προάγει την όρεξη.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ένας άνθρωπος που κοιμάται λίγες ώρες, βιώνει και έως 25% εντονότερα το αίσθημα της πείνας και άρα καταναλώνει 350 έως 500 θερμίδες περισσότερες κάθε ημέρα.

Μάλιστα, οι επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου στην όρεξη είναι εντονότερες στα παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι παρόλο που θα περίμενε κανείς η ανεπάρκεια ύπνου να συνεπάγεται κατανάλωση περισσοτέρων θερμίδων και συνεπώς απώλεια βάρους λόγω υπερδραστηριοποίησης του μεταβολισμού, τελικά συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή ο οργανισμός ζητά περισσότερη τροφή και αποθηκεύει ενέργεια αντί να την καταναλώνει.

Οι Γάλλοι επιστήμονες προτείνουν λοιπόν τουλάχιστον έξι ώρες ύπνου κάθε βράδυ, αν και το ιδανικό είναι επτά με οκτώ.

Στην γερμανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Current Biology, ο Δρ Τιλ Ρένεμπεργκ του Πανεπιστημίου του Μονάχου, τεκμηρίωσε αυτό που πολλοί άνθρωποι βιώνουν κάθε πρωί, ακούγοντας το «μισητό» ξυπνητήρι να χτυπά.

Το ξυπνητήρι λοιπόν διαταράσσει τον φυσιολογικό κύκλο του οργανισμού μας, ειδικά όταν αναγκαζόμαστε να ξυπνήσουμε πολύ νωρίς. Οι διακοπές λοιπόν του ύπνου που τόσο έχει ανάγκη ο άνθρωπος, τελικά οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Το φαινόμενα αυτό σχετίζεται με το λεγόμενο «κοινωνικό τζετ-λαγκ», δηλαδή τον βαθμό στον οποίο ο φυσιολογικός ρυθμός ύπνου ενός ανθρώπου δεν συγχρονίζεται με το κοινωνικό πρόγραμμά του (σχολείο, εργασία κ.λπ.). Όταν κανείς, όπως συνήθως συμβαίνει, ξυπνάει πιο αργά τα Σαββατοκύριακα, αλλά τις καθημερινές επανέρχεται στην «τρομοκρατία του ξυπνητηριού», τότε, κατά τους ερευνητές, ο οργανισμός του βιώνει διαδοχικά διαφορετικές χρονικές ζώνες (έτσι προκύπτει και ο όρος «κοινωνικό τζετ-λαγκ» κατ' αναλογία με το τζετ-λαγκ αυτών που κάνουν υπερατλαντικά ταξίδια και αλλάζουν κανονικές γεωγραφικές ζώνες χρόνου).

Οι έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο νωρίς βάζει κανείς το ξυπνητήρι του και άρα όσο πιο πολύ πάει «κόντρα» στο φυσικό βιολογικό ρυθμό ύπνου-αφύπνισης, τόσο πιθανότερο είναι να καπνίζει, να πίνει αλκοόλ και καφέ και ακόμα να παχύνει.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις επιπτώσεις του «κοινωνικού τζετ-λαγκ» σε ανθρώπους ηλικίας 16 έως 65 ετών και έδειξαν ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο να πάρει κανείς περιττά κιλά, ιδίως αν είναι ήδη υπέρβαρος. Όσοι έχουν κανονικό βάρος, κινδυνεύουν λιγότερο.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου