Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012

Παγκόσμια βιοποικιλότητα μείον 30%


Ραγδαία μείωση των ειδών καταγράφουν οι ειδικοί τα τελευταία 40 χρόνια
Παγκόσμια βιοποικιλότητα μείον 30%
Αν δεν προστατεύσουμε τη Γη, τότε σύντομα θα έρθουμε αντιμέτωποι με έναν «γυμνό» από ζωή πλανήτη

«Βουτιά» κατά 30% φαίνεται ότι έχει κάνει η βιοποικιλότητα του πλανήτη από το 1970 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με νέα στοιχεία της περιβαλλοντικής οργάνωσης World Wildlife Fund (WWF).

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται τα τροπικά είδη. Οι ειδικοί που πραγματοποίησαν τη μελέτη υποστηρίζουν ότι πίσω από το συγκεκριμένο γεγονός κρύβεται η κατασπατάληση του 50% των φυσικών πόρων της Γης. Κάθε χρόνο, όπως μαρτυρούν τα εφιαλτικά στοιχεία της έκθεσης «2012 Living Planet Report», καταναλώνουμε πόρους που η Γη θα μπορούσε να αποκαταστήσει σε 1,5 χρόνο!

«Κακός επισκέπτης» ο άνθρωπος
Η ανθρωπότητα, σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος Επιστημών της Διατήρησης, Κόλμπι Λουκς, μοιάζει με έναν κακό επισκέπτη στο σπίτι μας.
«Αδειάζουμε το ψυγείο, δεν φροντίζουμε  το γκαζόν, δεν ξεχορταριάζουμε τα παρτέρια με τα λουλούδια και σίγουρα δεν βγάζουμε έξω τα σκουπίδια» αναφέρει ο ίδιος.
Όπως συμπεραίνουν οι ερευνητές, η ανθρωπότητα εμφανίζεται υπέρ-χρεωμένη απέναντι στη Γη. Μέχρι το 2008 είχε καταγραφεί κακοποίηση του 50% της βιοχωρητικότητας του πλανήτη - στην οποία συγκαταλέγονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι εκτάσεις Γης και η απορρόφηση των ρύπων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μάλιστα, ο πλανήτης μας χρειάζεται περίπου ενάμιση χρόνο για να επανακτήσει αυτό που απομυζά ο άνθρωπος σε διάστημα ενός έτους.

Τα 10 πιο «λαίμαργα» κράτη
Στην έκθεση των ειδικών, μεταξύ άλλων, υπάρχει και η αναλυτική αξιολόγηση κρατών, βάσει του οικολογικού τους αποτυπώματος. Στη λίστα των 10 πιο «λαίμαργων» κρατών φιγουράρουν το Κατάρ, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Δανία, οι ΗΠΑ, το Βέλγιο, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ολλανδία και η Ιρλανδία.
Η συρρίκνωση της βιοποικιλότητας του πλανήτη κατά 30% την τελευταία 40ετία, μεταφράζεται σε ραγδαία μείωση στον αριθμό των διαφορετικών ειδών φυτών, ζώων και άλλων οργανισμών.Στο «κόκκινο» τα τροπικά είδη
Τα είδη που για την ώρα φαίνεται να επιβιώνουν, είναι εκείνα που ζουν στις εύκρατες ζώνες, παραδέχεται ο Λουκς. Εκείνα που δέχονται πραγματική επίθεση, όμως, είναι τα τροπικά είδη, καθώς από το 1970 μέχρι σήμερα, έχουν σημειώσει μια πτώση της τάξεως του 60%. Στην περίπτωση των υδρόβιων τροπικών ειδών μάλιστα, η πτώση αγγίζει το 70%.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, από το 1970 έως το 2008, οι πληθυσμοί που ζουν στην ξηρά συρρικνώθηκαν κατά 25%, σύμφωνα με τη μελέτη της WWF, ενώ τα θαλάσσια είδη μειώθηκαν κατά 20%.
«Τη στιγμή που η ανθρωπότητα αγγίζει αισίως τα εννιά δισεκατομμύρια, πρέπει να βρούμε μια λύση σε παγκόσμιο επίπεδο» επισημαίνει ο Λουκς. «Η πρόκληση για εμάς είναι ότι πρόκειται για ένα μακροχρόνιο πρόβλημα. Πρέπει δηλαδή να λάβουμε δράση πέραν του εκλογικού κύκλου, πέραν του κύκλου των τριμηνιαίων εκθέσεων» καταλήγει ο ειδικός υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τη λήψη άμεσων μέτρων.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου