Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

«Χτύπημα» στη θεωρία της υπερ-συμμετρίας

Νέες παρατηρήσεις των επιστημόνων, κατά τις συγκρούσεις υποατομικών σωματιδίων στον μεγάλο υπόγειο επιταχυντή του CERN, απομάκρυναν ακόμα περισσότερο την πιθανότητα να είναι αληθινή μία από τις κυριότερες θεωρίες της σύγχρονης Φυσικής, η «υπερ-συμμετρία», η οποία δεν έχει αποδειχθεί ακόμα.
Οι φυσικοί ανακοίνωσαν σε επιστημονικό συνέδριο στο Κιότο της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το BBC, ότι εντόπισαν μια από τις πιο σπάνιες διασπάσεις σωματιδίων στη φύση, που δεν είναι συμβατή με τη θεωρία της υπερσυμμετρίας (της λεγόμενης και «SUSY» από τις αγγλικές λέξεις «SuperSymmetry»).
Η θεωρία προβλέπει την ύπαρξη «συμμετρικών» σωματιδίων μεγαλύτερης μάζας για τα σωματίδια που είναι ήδη γνωστά.
Η ανακάλυψη τέτοιων «υπερ-συμμετρικών» σωματιδίων θα εξηγούσε, μεταξύ άλλων, γιατί οι γαλαξίες φαίνονται να περιστρέφονται ταχύτερα του αναμενομένου. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι γαλαξίες περιέχουν «σκοτεινή» ύλη που αποτελείται από σωματίδια της SUSY, γι’ αυτό περιλαμβάνουν περισσότερη μάζα από αυτή που μπορούν να «δουν» οι επιστήμονες και, έτσι, κινούνται ταχύτερα.
Αρκετοί επιστήμονες, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, έλπιζαν ότι έως τώρα οι συγκρούσεις σωματιδίων στο CERN θα είχαν ανακαλύψει τα σωματίδια που προβλέπει η υπερ-συμμετρία, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμα. Αντίθετα, η νέα παρατήρηση φαίνεται πως καθιστά όλο και πιο απίθανη την επιβεβαίωση μιας θεωρίας πάνω στην οποία έχουν βασιστεί πολλά θεωρητικά μοντέλα και οι ελπίδες πολλών επιστημόνων για να εξηγηθούν καλύτερα τα μυστήρια της ύλης, τα οποία αδυνατεί να ερμηνεύσει το κυρίαρχο σήμερα «Καθιερωμένο Πρότυπο» (Standard Model) της παραδοσιακής θεωρίας της υπο-ατομικής Φυσικής.
Ο βρετανός καθηγητής Κρις Παρκ δήλωσε, ότι «η υπερ-συμμετρία μπορεί να μην είναι ακόμα νεκρή, όμως τα τελευταία ευρήματα σίγουρα την έχουν στείλει στο νοσοκομείο». Αν και τα νέα ευρήματα δεν αποκλείουν τελείως την πιθανότητα να υπάρχουν τα σωματίδια της SUSY, «εξαντλούνται πια τα μέρη όπου θα μπορούσαν να κρύβονται», όπως είπε.
Οι ερευνητές του CERN παρατήρησαν τη διάσπαση ενός σωματιδίου (ενός μεσονίου Bs) σε δύο άλλα σωματίδια (μιόνια). Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται κάτι τέτοιο και οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι μια τέτοιου είδους διάσπαση συμβαίνει μόνο τρεις φορές για κάθε ένα δισεκατομμύριο φορές που διασπάται αυτό το μεσόνιο. Αν όμως τα υπερ-συμμετρικά σωματίδια όντως υπήρχαν, αυτή η συγκεκριμένη διάσπαση θα έπρεπε να συμβαίνει πολύ πιο συχνά. Αυτό το τεστ θεωρείται σημαντικό και, στα μάτια πολλών φυσικών, σημαίνει πως, παρόλο που είναι πολύ δημοφιλής, η θεωρία της υπερ-συμμετρίας αποτυγχάνει να περάσει τις… εξετάσεις.
Αν τελικά η υπερ-συμμετρία απορριφθεί, οι φυσικοί θα πρέπει να αναζητήσουν μια άλλη αξιόπιστη εναλλακτική λύση για να εξηγήσουν αυτά που το Καθιερωμένο Πρότυπο αδυνατεί να ερμηνεύσει στο σύμπαν. Έως τώρα πάντως η αναζήτηση μιας «Νέας Φυσικής» έχει καταλήξει σε διάφορα αδιέξοδα. «Αν η νέα φυσική υπάρχει, τότε κρύβεται πολύ καλά πίσω από το Καθιερωμένο Πρότυπο», σχολίασε ο φυσικός του πανεπιστημίου Κέμπριτζ Μαρκ-Ολίβιερ Μπέτλερ.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου