Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Καλά τα νέα για τους άνδρες...

2 ελπιδοφόρες έρευνες για την ανδρική γονιμότητα


1. Το μυστικό για γόνιμο σπέρμα
Αν επιθυμείτε να γίνετε σύντομα πατέρας οι ερευνητές σας έχουν τη λύση για γρήγορο και γόνιμο σπέρμα.
Σύμφωνα με νέα έρευνα η καλύτερη κίνηση που πρέπει να κάνετε είναι να σηκωθείτε από τον καναπέ και να ξεκινήσετε την άσκηση. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι άνδρες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά στο μέλλον θα ήταν καλό να γραφτούν στο γυμναστήριο. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη η άσκηση θα μπορούσε να βοηθήσει το σπέρμα τους να γίνει πιο γρήγορο δηλαδή τα σπερματοζωάρια να κολυμπούν ταχύτερα.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άντρες που γυμνάζονταν περισσότερο είχαν ταχύτερο σπέρμα, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που έκαναν καθιστική ζωή. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η άσκηση αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών οι οποίες συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού  περιβάλλοντος για την παραγωγή σπέρματος στους όρχεις.
Οι επιστήμονες προτού καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά εξέτασαν διάφορες παραμέτρους  μεταξύ αυτών τον αριθμό των σπερματοζωαρίων  και την κινητικότητα τους και ανέλυσαν ορμόνες συμπεριλαμβανομένης της τεστοστερόνης, της κορτιζόλης και η θυλακιοτρόπος ορμόνη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης τα σωματικά δραστήρια άτομα εμφανίζουν καλύτερες τιμές όσον αφορά στην ποιότητα του σπέρματός τους.

2. Αποκατάσταση γονιμότητας με βλαστοκύτταρα
Μια άλλη νέα έρευνα, δείχνει ότι η ανδρική στειρότητα μπορεί να καταπολεμηθεί με τη βοήθεια των βλαστοκυττάρων. Αμερικάνοι επιστήμονες πέτυχαν την εισαγωγή βλαστικών κυττάρων, τα οποία μετατράπηκαν σε υγιή κύτταρα παραγωγής σπέρματος, σε νεαρούς αρσενικούς πιθήκους, θεραπεύοντας την στειρότητα που είχαν υποστεί εξαιτίας των παρενεργειών αντικαρκινικής θεραπείας. Το σπέρμα γονιμοποίησε με επιτυχία ωάρια θηλυκών ζώων και προέκυψαν υγιή έμβρυα.
Το  επίτευγμα αυτό ανοίγει το δρόμο για τη θεραπεία της στειρότητας σε αγόρια που έχουν μείνει στείρα έπειτα από θεραπεία για παιδικό καρκίνο, να αποκαταστήσουν τη γονιμότητά τους.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου  ενδέχεται  -εκτός από τον καρκινικό όγκο- να καταστρέψουν και τα κύτταρα που παράγουν σπέρμα. Οι ενήλικοι που πρόκειται να ακολουθήσουν αντικαρκινική θεραπεία, έχουν τη δυνατότητα να καταψύξουν σπέρμα για να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν αργότερα. Η δυνατότητα αυτή ωστόσο δεν υπάρχει στα παιδιά που ακόμα δεν παράγουν σπέρμα, αλλά διαθέτουν στα γεννητικά όργανά τους σπερματογόνα βλαστικά κύτταρα, τα οποία θα αρχίσουν να παράγουν σπέρμα σε μεγαλύτερη ηλικία.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Κάιλ Όργουιγκ του τμήματος Γυναικολογίας και Αναπαραγωγικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, πραγματοποίησαν πειράματα σε πιθήκους. Εννέα από τους δώδεκα ενήλικους πιθήκους και τρείς  από τους πέντε πιθήκους που βρίσκονταν σε προεφηβική ηλικία είχαν χάσει την ικανότητα γονιμοποίησης μετά από χημειοθεραπεία και την επανέκτησαν μετά την εμφύτευση βλαστικών κυττάρων.
Η νέα τεχνική θα μπορέσει μελλοντικά να διασφαλίσει την αποκατάσταση της γονιμότητας των παιδιών που έχουν ακολουθήσει αντικαρκινική θεραπεία. Οι ειδικοί ωστόσο τονίζουν ότι πρέπει πρώτα να ξεπερασθούν κάποια εμπόδια, προτού η μέθοδος εφαρμοστεί και στους ανθρώπους με ασφάλεια.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου