Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012

Μύθος τα θετικά από το κόκκινο κρασί;


 Η ρεσβερατρόλη, η «θαυματουργή» ουσία που περιέχεται στο κόκκινο κρασί και η οποία, με βάση προηγούμενες έρευνες, έχει συνδεθεί με μείωση του κινδύνου για την καρδιά, με επέκταση του προσδόκιμου ζωής, με βελτίωση του μεταβολισμού και αποφυγή του διαβήτη, καθώς και με άλλα οφέλη για την υγεία, ακόμα και κατά του καρκίνου, δεν φαίνεται να έχει ευεργετική δράση σε μεσήλικες υγιείς γυναίκες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, που δημιουργεί αμφιβολίες για το πόσο τελικά ωφέλιμη είναι η εν λόγω ουσία.
Οι ερευνητές μελέτησαν επί 12 εβδομάδες 29 υγιείς γυναίκες μετά το στάδιο της εμμηνόπαυσης, από τις οποίες οι μισές έπαιρναν ένα συμπλήρωμα ρεσβερατρόλης και οι άλλες μισές ένα εικονικό χάπι (πλασέμπο).
Οι γυναίκες της πρώτης ομάδας έπαιρναν καθημερινά 75 μιλιγκράμ ρεσβερατρόλης, την ίδια ποσότητα που θα ελάμβαναν αν έπιναν κάθε μέρα μια πολύ μεγάλη ποσότητα (γύρω στα οκτώ λίτρα) κόκκινου κρασιού. Οι ερευνητές μέτρησαν την ανταπόκριση αυτών των γυναικών στην ινσουλίνη και το ρυθμό απορρόφησης γλυκόζης από τους μυς τους, ώστε να διαπιστωθεί η επίπτωση της ρεσβερατρόλης στον μεταβολισμό τους.
Όμως, αντίθετα με άλλες μελέτες, η νέα έρευνα δεν διαπίστωσε κάποια βελτίωση του μεταβολισμού σε όσες είχαν πάρει τα συμπληρώματα ρεσβερατρόλης, σε σχέση με όσες έπαιρναν τα χάπια πλασέμπο. Ακόμα, οι ερευνητές πήραν μικρά δείγματα από ιστό μυών και λίπους από το σώμα των γυναικών που έπαιρναν τη ρεσβερατρόλη, αλλά δεν βρήκαν ευεργετικές μεταβολές στον μεταβολισμό των κυττάρων.
Τα χάπια ρεσβερατρόλης τείνουν να γίνουν όλο και πιο δημοφιλή, χάρη στα διαφημιζόμενα οφέλη της εν λόγω ουσίας, καθώς απαλλάσσουν κάποιον από την ανάγκη να πιει κανείς πολύ κρασί. Οι ετήσιες πωλήσεις συμπληρωμάτων ρεσβερατρόλης εμφανίζουν συνεχή άνοδο.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου