Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Το μέλλον της οδήγησης: Έρχονται οι «έξυπνοι» αυτοκινητόδρομοι

1443-4720-image

Μπορεί οι εικόνες που βλέπετε να μοιάζουν με απόσπασμα αστυνομικής ταινίας του Χόλυγουντ ή κάποιο παιχνίδι δράσης -στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για τους πιο «hi-tech» δρόμους του κόσμου, που θα τεθούν σε λειτουργία στα μέσα του 2013, στην Ολλανδία.
«Μια μέρα, ενώ οδηγούσα, σκεφτόμουν όλους αυτούς τους δρόμους –για τους οποίους ξοδέψαμε εκατομμύρια, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για την εμφάνιση ή τη ... συμπεριφορά τους. Άρχισα να φαντάζομαι τους αυτοκινητόδρομους του μέλλοντος, όπου η τεχνολογία θα ξεπηδά απ' την οθόνη του υπολογιστή και θα γίνεται κομμάτι όλων μας», δήλωσε ο σχεδιαστής Ντάαν Ροζεγκάρντε.
Ο «έξυπνος αυτοκινητόδρομος» των εταιριών Στούντιο Ροζεγκάρντε και Χέιμανς, κέρδισε τον τίτλο της πιο φουτουριστικής ιδέας, στην Ολλανδική Εβδομάδα Σχεδίασης του Αϊντχόβεν.

1445-4722-image

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές, μια φωσφορίζουσα πούδρα, που «φορτίζει» με το φως του ηλίου και διαρκεί για 10 ώρες, πρόκειται να αντικαταστήσει τις διαγραμμίσεις των δρόμων ενώ με τη βοήθεια ειδικής βαφής, σε περιπτώσεις παγετού, θα σχηματίζονται στο δρόμο τα χαρακτηριστικά σήματα του χιονιού, ως προειδοποίηση των οδηγών.
«Η έρευνα για τους «έξυπνους» δρόμους και γενικότερα τις μεταφορές, ξεπερνά τα 30 χρόνια. Αυτό που λείπει, είναι η εφαρμογή των εν λόγω καινοτομιών», συμπληρώνει η υπεύθυνη επικοινωνιών, Ερμίνα Σεντιγιάρεβιτς.

1463-4789-image

Η εταιρεία σκοπεύει επίσης να εγκαταστήσει, την επόμενη 5αετία, φωτιζόμενες λωρίδες προτεραιότητας για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και συστήματα αιολικού φωτισμού.
Όνειρο του εμπνευστή είναι να επεκταθεί στην Αμερική και εταιρείες σαν τη Google, ενώ η ιδέα έχει αποκτήσει ήδη πολλούς θαυμαστές παγκοσμίως –με πρώτη ενδιαφερόμενη, τη συνεχώς αναπτυσσόμενη Ινδία.
«Πολλοί μου έχουν πει πως αυτό που θέλω δεν μπορεί να γίνει. Δουλειά μου είναι να τους διαψεύσω!», αναφέρει ο Ροζεγκάρντε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου