Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

«Προσαρμοστική» ακουστική εσωτερικών χώρων


Ενα καινοτόμο σύστημα προσαρμοστικής ακουστικής, ικανό να «απορροφά» όλη τη φασαρία που μπορεί να παράγεται μέσα σε έναν κλειστό χώρο (π.χ. μια μεγάλη αίθουσα), ανέπτυξαν οι ειδικοί των εργαστηρίων Meyer Sound στο Μπέρκλεϊ των ΗΠΑ.
Η εταιρεία ηχοσυστημάτων, κατόπιν παρακίνησης ενός εστιάτορα, δημιούργησε ένα σύστημα το οποίο ουσιαστικά «μοιράζει» την ακουστική του χώρου σε δύο ζώνες προσαρμοστικής ακουστικής.
Συγκεκριμένα, ο Τζον Παλούσκα στράφηκε προς τους ειδικούς κατά τον σχεδιασμό του μεξικανικού εστιατορίου του «Comal» με στόχο οι θαμώνες να μπορούν να συζητούν με την παρέα τους σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, όπου η φωνή τους δεν θα υπερκαλύπτεται από άλλους θορύβους, όπως οι φωνές από τα γειτονικά τραπέζια.
Οι μηχανικοί έφτιαξαν ένα λογισμικό, λαμβάνοντας υπόψη τις διαστάσεις του χώρου, την ηχοαπορροφητικότητά του και τα διάφορα «μονοπάτια» του ήχου. Στη συνέχεια με τη βοήθεια ειδικών ηχοαπορροφητικών υλικών δημιούργησαν έναν χώρο ακουστικά «στεγνό» με πολύ χαμηλά επίπεδα αντήχησης. Οι ειδικοί τοποθέτησαν στην οροφή του εστιατορίου 28 μικρόφωνα για τη δειγματοληψία ήχου του εστιατορίου. Με τη βοήθεια ενός ψηφιακού επεξεργαστή που «μαλακώνει» τους υψίσυχνους θορύβους (πιάτα και μαχαιροπίρουνα) και με ένα σύστημα ενισχυτών που συνδυάζει τους ήχους αυτούς με τη μουσική κατάφεραν να διοχετεύσουν στον χώρο ήχο απαλλαγμένο από δυσάρεστους θορύβους μέσω 95 ηχείων και subwoofer. Κατάφεραν δηλαδή να κάνουν μια «πλύση» ήχου, προσφέροντας στους θαμώνες ένα ευχάριστο περιβάλλον τόσο για τους ουρανίσκους όσο και για τ' αφτιά τους!

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου