Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Ο καλύτερος τρόπος να βελτιώσετε τον ύπνο σας

Η απώλεια βάρους και ιδιαίτερα του τοπικού πάχους γύρω από τη μέση σας, ίσως μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου σας, σύμφωνα με νέα έρευνα.


Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι χάνουν περίπου 6 κιλά περιττού βάρους από τη μέση τους και μειώνουν την περίμετρο της μέσης τους κατά 15% περίπου, απολαμβάνουν πολύ καλύτερης ποιότητας ύπνο.

Από την άλλη πλευρά, όσοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ύπνο τους, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο John Hopkins στις ΗΠΑ

Στη μελέτη συμμετείχαν 77 άτομα που είχαν διαβήτη τύπου 2 ή προ-διαβήτη. Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν επίσης υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες.

Η μια ομάδα υποβλήθηκε σε δίαιτα και έκανε προπόνηση υπό την επίβλεψη των ειδικών, ενώ η άλλη ομάδα έκανε μόνο δίαιτα.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο στην αρχή και στο τέλος της μελέτης. Το ερωτηματολόγιο περιείχε ερωτήσεις σχετικές με τον ύπνο τους για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων, όπως η υπνική άπνοια, η πρωινή κόπωση, η αϋπνία, ο ανήσυχος ύπνος ή η υπερβολική υπνηλία καθώς και η χρήση ηρεμιστικών για την διευκόλυνση του ύπνου. Επίσης οι ειδικοί μέτρησαν το Δείκτη Μάζας Σώματος των συμμετεχόντων.

Και οι δύο ομάδες έχασαν περίπου 7 κιλά από το βάρος τους, κατά μέσο όρο. Επίσης έχασαν αντίστοιχη ποσότητα σωματικού λίπους από την περιοχή της κοιλιάς, γεγονός που διαπιστώθηκε με μαγνητική τομογραφία.

Παρά το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα ύπνου, κανένας δεν ξεχώρισε κάποιο ως πιο συχνό, και έτσι οι ερευνητές αξιολόγησαν τη συνολική υγεία του ύπνου τους. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι και οι δύο ομάδες βελτίωσαν τη συνολική βαθμολογία του ύπνου τους κατά 20 % περίπου, ενώ δεν παρατηρήθηκαν διαφορές μεταξύ των ομάδων.

«Βρήκαμε ότι η βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου συσχετίστηκε σημαντικά με τη συνολική απώλεια βάρους, και ειδικά λίπους από την περιοχή της κοιλιάς», είπε ο Kerry Stewart, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

«Στην πραγματικότητα δεν έχει σημασία η ηλικία ή το φύλο των συμμετεχόντων ή εάν η απώλεια βάρους προέρχεται από δίαιτα ή συνδυασμό δίαιτας και γυμναστικής», επισημαίνει ο Stewart.

Η υπνική άπνοια είναι μια από τις πιο συχνές διαταραχές του ύπνου, η οποία πλήττει κυρίως μεσήλικες και υπέρβαρους άνδρες, των οποίων η αναπνοή διακόπτεται εκατοντάδες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η διαταραχή αυτή είναι συνδεδεμένη με την παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις, το διαβήτη, την κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας και την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου