Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Εντοπίστηκε γονίδιο που εμποδίζει την εξάπλωση του καρκίνου στο πάγκρεας

Ερευνητές εντόπισαν γονίδιο που επιβραδύνει την εξάπλωση του καρκίνου στο πάγκρεας, ανοίγοντας τον δρόμο για στοχευμένες θεραπείες.

Μετά την ανακάλυψη του γονιδίου USP9X σε έρευνα για τον καρκίνο στο πάγκρεας που πραγματοποιήθηκε σε ποντικούς, η διεθνής ομάδα ανακάλυψε ότι έπαιζε επίσης ρόλο στους ανθρώπους.

Ο ερευνητής David Tuveson, δήλωσε ότι εστίασε σε δείγμα ανθρώπινων όγκων και ανακάλυψε ότι το γονίδιο έλειπε σε μια ομάδα ασθενών-οι συγκεκριμένοι ασθενείς πέθαναν νωρίτερα. Δήλωσε ότι ασθενείς με χαμηλή έκφραση του γονιδίου πέθαναν πολύ γρήγορα μετά την εγχείρηση και οι ασθενείς που στο τέλος της ζωής τους είχαν πολλές μεταστάσεις παρουσίαζαν επίσης πολύ χαμηλό επίπεδο της συγκεκριμένης πρωτεΐνης.

Η ύπαρξη του γονιδίου που βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα αλλά λείπει σε ορισμένους όγκους ήταν πρωτύτερα γνωστή αλλά όχι ο ρόλος της ως καταστολέας του καρκίνου, δήλωσε ο Tuveson.

Είναι γνωστά ακόμα 3 γονίδια καταστολείς όγκων του παγκρέατος, αλλά αυτό είναι ένα του οποίου η απουσία πιθανόν προκαλεί μετάσταση-η οποία οδηγεί στο θάνατο ασθενείς με καρκίνο στο πάγκρεας.

Η ανακάλυψη σημαίνει ότι μπορούμε να ξυπνήσουμε το γονίδιο χρησιμοποιώντας φάρμακα που ονομάζονται επιγενετικοί ρυθμιστές. Πρόσθεσε ότι η ανακάλυψη επιτρέπει πιθανόν την αντιμετώπιση ανθρώπων που δεν φέρουν το συγκεκριμένο γονίδιο στον καρκίνο του παγκρέατος. Επιτρέπει να προσφερθεί θεραπεία για τους ασθενείς με τη χειρότερη πρόγνωση.

Ο Tuveson δήλωσε ότι αυτού του είδους τα φάρμακα έχουν ήδη αναπτυχθεί αλλά οι άνθρωποι δεν έχουν διαπιστώσει πώς ακριβώς θα ήταν χρήσιμα. Προτείνει ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα θα ήταν χρήσιμα στην υποομάδα των ασθενών με καρκίνο στο πάγκρεας.

Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι δύσκολη και η νόσος συχνά ανακαλύπτεται όταν ήδη έχει εξαπλωθεί.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου