Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Είναι το Σύμπαν… Χαϊλάντερ;


Νέα μελέτη αναφέρει ότι ο Κόσμος ίσως είναι αθάνατος
Είναι το Σύμπαν… Χαϊλάντερ;
To Σύμπαν ίσως «λάμπει» για πάντα

Δύο κοσμολόγοι στις ΗΠΑ έκαναν μια μελέτη καταλήγοντας σε δύο πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Οπως υποστηρίζουν το Σύμπαν δεν υπήρχε πάντοτε και γεννήθηκε μετά από κάποιο γεγονός, τη Μεγάλη Εκρηξη ή κάτι άλλο το οποίο δεν μπορούν να προσδιορίσουν. Επιπλέον αναφέρουν ότι το Σύμπαν πιθανώς να μην «πεθάνει» ποτέ, εξέλιξη που προβλέπουν οι πιο δημοφιλείς θεωρίες. 


Η νέα θεωρία
Η Οντρει Μίθανι και ο Αλεξάντερ Βίλενκιν του Ινστιτούτου Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου Tufts ανέλυσαν τρεις γνωστές θεωρίες για την ύπαρξη του Σύμπαντος.
«Ενα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα στην κοσμολογία είναι το αν το Σύμπαν είχε μια αρχή ή αν υπήρχε πάντοτε. Κορυφαίοι επιστήμονες όπως ο Αϊνστάιν και ο Πενρόουζ ανέπτυξαν θεωρήματα για να δώσουν απαντήσεις πάνω σε αυτό το ζήτημα. Οι απόψεις τους συνέκλιναν στο ότι το Σύμπαν δεν υπήρχε και ένα γεγονός, όπως πιθανότατα η έκρηξη ενός υπέρπυκνου αντικειμένου, το δημιούργησε. Στην πορεία όμως αναπτύχθηκαν και άλλες θεωρίες που έρχονταν σε σύγκρουση με την κρατούσα θεωρία της Μεγάλης Εκρηξης. Ο διαρκής πληθωρισμός, το κυκλικό Σύμπαν και το ανερχόμενο Σύμπαν που υπάρχει αιώνα ως ένα είδος στατικού σπόρου που κάποια στιγμή εκρήγνυται είναι τρεις από αυτές τις θεωρίες. Μελετήσαμε αυτά τα τρία σενάρια και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι κανένα δεν μπορεί να στηρίξει την ιδέα του προαιώνιου Σύμπαντος. Αυτό που μπορεί να συζητηθεί είναι το αιώνιο μέλλον του Σύμπαντος, όχι όμως και το αιώνιο παρελθόν του» αναφέρουν οι δύο επιστήμονες.


Το (πιθανό) τέλος
Δύο δημοφιλείς θεωρίες για το πιθανό τέλος του Σύμπαντος βασίζονται στην διαπίστωση ότι το Σύμπαν διαστέλλεται και μάλιστα επιταχυνόμενο. Η μια θεωρία αναφέρει ότι η επιτάχυνση του Σύμπαντος οδηγεί σταδιακά στην ψύξη του. Οι γαλαξίες θα απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο ο ένας από τον άλλο με αποτέλεσμα να «παγώσουν» και τελικά να «σβήσουν» με το Σύμπαν να μετατρέπεται σε έναν απόλυτα σκοτεινό και ψυχρό κόσμο.
Η δεύτερη θεωρία που είναι γνωστή ως «Μεγάλη Σχάση», αναφέρει ότι αυτή η διαστολή «τεντώνει» το Σύμπαν με αποτέλεσμα στο τέλος να «σκιστεί» και να καταστραφεί.


Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου