Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Ρομπότ παίζει τα αβγά στα… δάχτυλα!

 Μπορεί η κίνηση του να βάλουμε χυμό σε ένα ποτήρι να μας φαίνεται απλή, όμως στην περίπτωση ενός ρομπότ κάτι τέτοιο φαντάζει άθλος. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ζάαρλαντ στη Γερμανία σε συνεργασία με ιταλούς ειδικούς ανέπτυξαν ένα υπερευαίσθητο ρομποτικό χέρι το οποίο μπορεί να πραγματοποιεί κινήσεις ελεγχόμενης πίεσης. Ελαφρώς μεγαλύτερο από ένα ανθρώπινο χέρι, το ρομποτικό άκρο μπορεί με την ίδια ευκολία να σφίξει κάτι υπερβολικά ή να πιάσει απαλά κάτι ιδιαίτερα ευπαθές, όπως ένα αβγό.
«Στόχος μας ήταν να χαρίσουμε ανθρώπινες ιδιότητες στο ρομποτικό χέρι που κατασκευάσαμε. Οι τεχνητοί μύες με τους οποίους είναι εξοπλισμένο, του επιτρέπουν να διαθέτει ισχυρή λαβή, αλλά ταυτόχρονα του δίνουν τη δυνατότητα να συγκρατείται κατά περίπτωση» εξηγεί ο ερευνητής Κρις Μέι.
Μελλοντικά, ρομπότ με «έξυπνα» χέρια θα μπορούν να προσφέρουν βοήθεια τόσο μέσα στο σπίτι όσο και έξω από αυτό, π.χ. ως μέλη σωστικών συνεργείων.
«Σε ένα σπίτι όπου θα έχει ξεσπάσει πυρκαγιά, τα ρομπότ που θα κληθούν να βοηθήσουν θα πρέπει να διαθέτουν δυνατή λαβή προκειμένου να μπορούν να μετακινήσουν αντικείμενα και να κουβαλήσουν εγκλωβισμένους, αλλά και ταυτόχρονα απαλή ώστε να μην τους τραυματίσουν» προσθέτει από την πλευρά του ο καθηγητής Χάρτμουτ Γιάνοχα.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου