Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Νανο-φάρμακα καταπολεμούν την εγκεφαλική παράλυση

Η πρωτοτυπία της νέας θεραπείας έγκειται στην πρωτοποριακή μέθοδο νανο-ιατρικής που επιτρέπει την στοχευμένη χορήγησή του στον εγκέφαλο, έτσι ώστε να καταπολεμήσει δραστικά τη φλεγμονή που προκαλεί ή επιδεινώνει την παράλυση.

Μία καινοτόμος θεραπευτική μέθοδος, που βασίζεται στη χρήση νανο-φαρμάκων, κατάφερε να αποκαταστήσει σχεδόν σε φυσιολογικό επίπεδο την κινητικότητα πειραματόζωων (κουνελιών), που είχαν γεννηθεί με εγκεφαλική παράλυση. Το επίτευγμα των Αμερικανών επιστημόνων δίνει ελπίδες ότι στο μέλλον μπορεί να καταστεί εφικτή η θεραπεία των ανθρώπων που πάσχουν από την ανίατη νόσο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια παιδιατρικής Σουτζάτα Κάναν της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς και του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού των ΗΠΑ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το «Nature», πέτυχαν να θεραπεύσουν σχεδόν τα νεαρά κουνέλια, χορηγώντας τους ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο απευθείας στα σημεία βλαβών του εγκεφάλου, μέσω μικροσκοπικών μορίων με τη μορφή δέντρου (που γι’ αυτό αποκαλούνται δενδριμερή).

Τα νεογέννητα κουνέλια, που είχαν γεννηθεί με αδυναμία να κινηθούν και πήραν το φάρμακο έξι μόλις ώρες μετά τη γέννησή τους, έδειξαν δραματική βελτίωση στις κινητικές λειτουργίες τους ήδη από την πέμπτη μέρα της ζωής τους. Το φάρμακο που χορηγήθηκε, χρησιμοποιείται ήδη σε δεκαπλάσια δόση για τη θεραπεία ανθρώπων που έχουν δεχτεί υπερβολική δοσολογία acetaminophen. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα γιατί το εν λόγω φάρμακο είναι τόσο αποτελεσματικό σε επίπεδο εγκεφαλικών κυττάρων κατά της παράλυσης.

Η πρωτοτυπία της νέας θεραπείας έγκειται στην πρωτοποριακή μέθοδο νανο-ιατρικής που επιτρέπει την απολύτως στοχευμένη χορήγηση του φαρμάκου στον εγκέφαλο, έτσι ώστε να καταπολεμήσει δραστικά τη φλεγμονή που προκαλεί ή επιδεινώνει την παράλυση. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν κουνέλια, επειδή σε αυτά, όπως και στους ανθρώπους, ο εγκέφαλός τους αναπτύσσεται εν μέρει πριν τη γέννησή τους και εν μέρει μετά (αντίθετα, τα περισσότερα λοιπά ζώα γεννιούνται με τις κινητικές ικανότητες του εγκεφάλου τους ήδη πλήρως ανεπτυγμένες).

Πάντως οι επιστήμονες ανέφεραν ότι θα χρειαστούν μάλλον πολλά χρόνια μέχρι να γίνει γνωστό αν η νέα θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί στα μωρά των ανθρώπων και αν έχει αποτελέσματα. Ήδη όμως δείχνει ότι η βλάβη από την εγκεφαλική παράλυση μπορεί να είναι αναστρέψιμη.

Η συγκεκριμένη νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος πλήττει περίπου 3,3 παιδιά ανά 1.000 γεννήσεις. Η βλάβη προκαλεί αδυναμία ελέγχου των μυών και, κατά συνέπεια, ανικανότητα για περπάτημα, άλλες κινήσεις, ακόμα και την κατάποση. Σε μερικές περιπτώσεις συνοδεύεται από νοητική καθυστέρηση και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές.

Η νόσος μπορεί να προκληθεί στο έμβρυο μετά από μόλυνση της εγκύου μητέρας, μετά από τραυματισμό του παιδιού στο κεφάλι ή από επιπλοκές κατά τη γέννα (συχνά συνδέεται με τον πρόωρο τοκετό). Όχι σπάνια, η πάθηση δεν διαγιγνώσκεται πριν την ηλικία των δύο ετών, οπότε είναι ήδη αργά για να επέμβουν οι γιατροί, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί καμία θεραπεία.

Οι ερευνητές, όπως είπαν, θα μελετήσουν σε ποιό βαθμό η κινητική βελτίωση στα νεογέννητα κουνέλια διαρκεί σε βάθος χρόνου, καθώς επίσης ποιά μπορεί να θεωρηθεί δόση ασφαλείας για τα μωρά των ανθρώπων. Η νέα θεραπεία, σύμφωνα με την Κέναν, θα μπορούσε μελλοντικά να συνδυαστεί με την αναγεννητική ιατρική και την χρήση βλαστικών κυττάρων κατά της εγκεφαλικής παράλυσης, κάτι που ήδη δοκιμάζεται.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://stm.sciencemag.org/content/4/130/130ra46

kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου