Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Ένα εξωηλιακό σύστημα σαν το δικό μας μπορεί να έχει εννέα πλανήτες

Το ηλιακό μας σύστημα μπορεί να έχει ένα δίδυμο κοντινό αδελφό – επειδή πιστεύεται ότι έχει εννέα πλανήτες, σε σύγκριση με το δικό μας που έχει οκτώ, μετά τον υποβιβασμό του Πλούτωνα σε νάνο-πλανήτη το 2006.

planetary_systemΤο εξωηλιακό σύστημα HD 10180 βρίσκεται μόλις 130 έτη φωτός μακριά προς τον αστερισμό της Ύδρας



Σε μια νέα δημοσίευση  στο περιοδικό Αστρονομία και Αστροφυσική, ο αστρονόμος ο Mikko Tuomi έκανε μια νέα ανάλυση των δεδομένων που πάρθηκαν από το άστρο HD 10180 με την υψηλής ακρίβειας κάμερα  HARPS, που είναι τοποθετημένη σε ένα τηλεσκόπιο 3,6 μέτρων στη Χιλή
Το αστέρι αυτό έχει μελετηθεί για χρόνια, διότι η απόσταση που βρίσκεται – 130 έτη φωτός μακριά μας – είναι σχετικά κοντά και ως εκ τούτου είναι αρκετά φωτεινό και πιο εύκολο για τους αστρονόμους να το εξετάσουν.
Πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν ότι το αστέρι φιλοξενεί έξι πλανήτες και πιθανόν κι έναν έβδομο πλανήτη.
Ωστόσο, η τελευταία έρευνα επιβεβαίωσε την ύπαρξη αυτού του έβδομου πλανήτη και μάλιστα βρέθηκαν δύο ακόμη πλανήτες να βρίσκονται σε τροχιά γύρω από το άστρο HD 10180.

sun_like_starΑσυνήθιστος εξωπλανήτης: Νέα ευρήματα δείχνουν ότι το άστρο που μοιάζει με τον Ήλιο μας μπορεί να έχει εννέα πλανήτες σε τροχιά γύρω του

Οι πλανήτες διαφέρουν δραστικά σε μέγεθος και περιλαμβάνουν έναν που έχει 65-πλάσια μάζα από αυτήν της Γης και ένας εκτιμάται ότι θα είναι μόνο 1,4 φορές βαρύτερος από τη Γη – καθιστώντας τον έναν από τους μικρότερους εξωπλανήτες που ανακαλύφθηκαν έξω από το ηλιακό μας σύστημα.
Οι δύο πλανήτες που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα είναι 1,9 και 5,1 φορές βαρύτεροι από τη Γη, "επιτρέποντας την κατάταξη τους ως υπερ-Γαίες”, λέει η μελέτη.
Οι νέοι πλανήτες ακολουθούν τροχιές πολύ κοντά στο μητρικό τους άστρο, με μια περίοδο μικρότερη από 10 ημέρες για τον μικρό και 68 ημέρες για τον μεγαλύτερο πλανήτη.

HD10180Μια καλλιτεχνική εικόνα για το άστρο που απέχει 130 έτη φωτός μακριά προς τον αστερισμό της Ύδρας

Εάν όντως επαληθευθούν τα ευρήματα για το ηλιακό σύστημα HD10180 τότε αυτό θα έχει περισσότερους πλανήτες από τον δικό μας μετά τον υποβιβασμό του Πλούτωνα σε νάνο πλανήτη
Ο ένας νέος πλανήτης με μάζα 1,3 φορές μεγαλύτερη από της Γης είναι μόνο 3 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από το άστρο HD 10180, ή πιο κοντά από ό,τι βρίσκεται ο Ερμής στον Ήλιο. Η επιφάνειά του είναι τόσο καυτή ώστε λιώνει ο ψευδάργυρος, ο κασσίτερος και ενδεχομένως ακόμη και ο σίδηρος.
Η μελέτη εξήγησε ότι το αστέρι είναι «πολύ ήσυχο» πράγμα που καθιστά απίθανο το ενδεχόμενο η δραστηριότητα των δύο νέων πλανητών που εντοπίστηκαν πρόσφατα, να έχει προκληθεί από αστρικά φαινόμενα.
«Επίσης, οι περιοδικότητες που βρήκαμε, δηλαδή 9.66 και 67.6 ημέρες, δεν συμπίπτουν με τις περιοδικότητες που προκύπτουν από την κίνηση των άλλων πλανητών στο ηλιακό σύστημα. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι η ερμηνεία αυτών των δύο νέων σημάτων έχει πλανητική προέλευση και είναι η πιο αξιόπιστη εξήγηση,» συνεχίζει η μελέτη.
Ας σημειωθεί πως άλλα ηλιακά συστήματα έχουν γενικά τέσσερα ή λιγότερους πλανήτες σε τροχιά γύρω από το γονικό αστέρι.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου