Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Οι άνδρες φθάνουν τα χρόνια των γυναικών


Η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής ανάμεσα στα δυο φύλα μειώνεται ταχέως και αναμένεται να εξαλειφθεί το 2030
Οι άνδρες φθάνουν τα χρόνια των γυναικών
Η ψαλίδα ανάμεσα στο προσδόκιμο ζωής των δυο φύλων κλείνει συνεχώς και σε δυο δεκαετίες οι άνδρες θα φθάσουν τις γυναίκες, με μέσο όρο τα 87 έτη.
Παραδοσιακά οι γυναίκες είναι οι «πρωταθλήτριες» στο προσδόκιμο ζωής και μάλιστα με αισθητή διαφορά από τους άνδρες. Τα πράγματα όμως φαίνονται να αλλάζουν αφού η ψαλίδα ανάμεσα στο «ισχυρό» και το ασθενές» φύλο σιγά-σιγά κλείνει, τουλάχιστον στον ανεπτυγμένο κόσμο. Οι ερευνητές πιστεύουν μάλιστα ότι μέσα σε δυο δεκαετίες οι άνδρες θα έχουν καλύψει τη διαφορά, φθάνοντας να ζουν τα ίδια χρόνια με τις γυναίκες.
Κύρια αιτία, όπως εκτιμάται, είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι άνδρες κόβουν το κάπνισμα και υιοθετούν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Αντίθετα, οι γυναίκες φαίνονται να πληρώνουν τώρα την «καθυστερημένη» μύησή τους στις για μεγάλο διάστημα θεωρούμενες «ανδρικές» κακές συνήθειες.

Βρετανική αλλά αντιπροσωπευτική μελέτη
Η μελέτη έγινε από συμβούλους της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας και εξέτασε το προσδόκιμο ζωής ανδρών και γυναικών ηλικίας 30 ετών στην Αγγλία και στην Ουαλία. Παρά το φαινομενικά περιορισμένο εύρος της η ανάλυση θεωρείται ωστόσο σε γενικές γραμμές αντιπροσωπευτική για ολόκληρο τον δυτικό κόσμο.
Όπως ανέφερε ο Λες Μέιχιου, καθηγητής Στατιστικής στην Cass Business School και επικεφαλής της μελέτης, τα ευρήματα δείχνουν ότι η διαφορά που παρατηρείται εδώ και δεκαετίες ανάμεσα στο προσδόκιμο ζωής ανδρών και γυναικών μειώνεται αισθητά το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμούς των ερευνητών, λαμβανομένου υπόψη ότι το προσδόκιμο ζωής και των δυο φύλων αυξάνεται και υπό τον όρο ότι οι παρούσες τάσεις συνεχιστούν, η απόκλιση αυτή αναμένεται να εξισωθεί ως το 2030, οπότε άνδρες και γυναίκες αναμένεται ότι θα «προσδοκούν» περίπου στον ίδιο μέσο όρο ζωής – τα 87 έτη.
Οπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, η διαφορά ανάμεσα στο προσδόκιμο ζωής των δυο φύλων έφθασε στη μέγιστη τιμή της στη δεκαετία του 1970, αγγίζοντας τα έξι χρόνια. Από εκεί και πέρα όμως η ψαλίδα άρχισε να κλείνει, και μάλιστα με εντυπωσιακούς ρυθμούς.
«Το ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή είναι ότι μέσα στα τελευταία περίπου 20 χρόνια το ανδρικό προσδόκιμο ζωής για την ηλικία των 30 ετών εκτοξεύθηκε κατά περίπου έξι έτη και αν αυξηθεί με τον ίδιο ρυθμό στην επόμενη εικοσαετία θα συγκλίνει με το γυναικείο προσδόκιμο ζωής» υπογράμμισε ο κ. Μέιχιου μιλώντας στο BBC.

Αντικαπνιστική ώθηση
Η εντυπωσιακή αυτή άνοδος θα πρέπει να αποδοθεί σε πολλούς παράγοντες, από τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας ως τη βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και τις αποτελεσματικότερες θεραπείες. Κύρια αιτία της όμως, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα πρέπει να θεωρηθεί η επικράτηση των αντικαπνιστικών ηθών.
Οπως επεσήμανε, η συνήθεια του καπνίσματος άρχισε να εξαπλώνεται ραγδαία στον ανδρικό πληθυσμό στη δεκαετία του 1920. Στο απόγειό της περίπου το 80% των ανδρών κάπνιζε και αυτό κατά τη γνώμη του είναι αισθητό στην αποκαρδιωτική διαφορά του προσδόκιμου ζωής των δυο φύλων στη δεκαετία του 1970.
Αντιθέτως, όπως τόνισε, οι γυναίκες άρχισαν να καπνίζουν αργότερα από τους άνδρες και αυτό αντανακλάται στο γεγονός ότι τα ποσοστά καρκίνου των πνευμόνων εξακολουθούν να αυξάνονται στον γυναικείο πληθυσμό ενώ στον ανδρικό έχουν αρχίσει να μειώνονται ταχέως.
Η μελέτη εξέτασε το προσδόκιμο ζωής – δηλαδή το πόσα χρόνια μπορεί να περιμένει κανείς ότι θα ζήσει – των ενηλίκων ανδρών και γυναικών ηλικίας 30 ετών. Τη στιγμή της γέννησής τους ένα αγόρι και ένα κορίτσι εξακολουθούν παρόλα αυτά να έχουν διαφορετικό προσδόκιμο ζωής – με απόκλιση υπέρ του θηλυκού πληθυσμού. Τα αγόρια έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν στον πρώτο χρόνο της ζωής τους από ό,τι τα κορίτσια ενώ είναι επίσης πιθανότερο να ασχοληθούν με επικίνδυνα σπορ ή να χάσουν τη ζωή τους σε κάποιο δυστύχημα.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου