Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Νέα σαρκοφάγος κατασκευάζεται στο σταθμό του Τσερνόμπιλ

Ανήμερα της επετείου


Ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς στην τελετή θεμελίωσης. Πίσω του, η παλιά σαρκοφάγος έχει επικίνδυνες ρωγμές. (Φωτογραφία: Associated Press) 
Ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς στην τελετή θεμελίωσης. Πίσω του, η παλιά σαρκοφάγος έχει επικίνδυνες ρωγμές.

Ανήμερα της επετείου της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής στην ιστορία, η Ουκρανία άρχισε την Πέμπτη την κατασκευή μιας νέας σαρκοφάγου γύρω από την κατεστραμμένη Μονάδα 4 του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ. Το τσιμεντένιο περίβλημα που κατασκευάστηκε πρόχειρα μετά το ατύχημα έχει παρουσιάσει ρωγμές, από τις οποίες θα μπορούσαν να απελευθερωθούν μεγάλες ποσότητες ραδιενεργής σκόνης.

Ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς ήταν παρών στην τελετή θεμελίωσης, βαθιά μέσα στη ζώνη εκκένωσης γύρω από το Τσερνόμπιλ, μια μολυσμένη περιοχή έκτασης 2.600 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη βόρεια Ουκρανία.

Είκοσι έξι χρόνια μετά την έκρηξη στον αντιδραστήρα 4, ο απολογισμός της τραγωδίας παραμένει ακόμα ασαφής.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσαν το 2005 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και άλλοι επίσημοι φορείς, 26 εργάτες που διαχειρίστηκαν την κρίση τις ημέρες μετά το ατύχημα πέθαναν από έκθεση σε ραδιενέργεια.

Η έκθεση εκτιμούσε επίσης ότι προκλήθηκαν 4.000 επιπλέον κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδή σε παιδιά, αν και παραμένει ασαφές αν αυτή η παρατηρούμενη αύξηση ήταν πραγματική, ή αν οφείλεται στην καλύτερη καταγραφή των περιστατικών καρκίνου.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, την οποία αμφισβητεί η Greenpeace και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, δεν υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση του κινδύνου λευχαιμίας ή συμπαγών καρκινικών όγκων.

Το νέο κέλυφος από μπετόν και χάλυβα θα έχει ύψος 105 μέτρα, μήκος 150 μέτρα και πλάτος 260 μέτρα.

Η νέα σαρκοφάγος και οι γύρω εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων ένας χώρος αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων, θα κοστίσουν περίπου 1,31 δισ. δολάρια και θα ολοκληρωθούν το αργότερο ως το 2015, έγινε γνωστό από Ουκρανούς αξιωματούχους.

Μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού καλύπτεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ιαπωνία.

Μετά την ολοκλήρωση της νέας σαρκοφάγου, οι αρχές ενδέχεται να επιχειρήσουν να απομακρύνουν το παλιό περίβλημα αλλά και την άγνωστη ποσότητα ραδιενεργών υλικών που παραμένουν στο διαλυμένο δάπεδο.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου