Κυριακή 22 Απριλίου 2012

«Ζωντανές» οθόνες

Σκεφτήκατε ποτέ να μιλάτε στο Skype και να έχετε ως «σύμμαχό» σας και προέκταση του εαυτού σας την οθόνη; Μια οθόνη που  μιμείται τις κινήσεις σας για να δίνει περισσότερη έμφαση στις εκφράσεις και στις αντιδράσεις σας; Κάτι τέτοιο είναι πλέον εφικτό με την επινόηση ειδικών του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.
Για την πρωτότυπη ιδέα τους οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την οθόνη iMac G4 της Apple, η οποία ισορροπεί σε έναν βραχίονα που καταλήγει σε μια βάση. Προσέθεσαν λοιπόν στον βραχίονα έναν μηχανισμό προκειμένου να τον μετατρέψουν σε ρομποτικό. Στη συνέχεια, συνέδεσαν το σύστημα με ένα λογισμικό ικανό να «διαβάζει» εννέα συγκεκριμένες εκφράσεις και κινήσεις του χρήστη (π.χ., η καταφατική ή αρνητική κίνηση της κεφαλής κτλ.). Παράλληλα προσέθεσαν στην οθόνη ένα ρομποτικό χέρι ώστε ο χρήστης να μπορεί π.χ. να δείξει αντικείμενα ή να το χτυπήσει στο τραπέζι για να απαιτήσει την προσοχή των συνομιλητών του.
Η ενδιαφέρουσα εφεύρεση παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του ετήσιου Συνεδρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου - Ρομπότ που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαρτίου στη Βοστώνη.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου