Τρίτη, 24 Απριλίου 2012

Εργα τέχνης σε νανοκλίμακα


Τη γέφυρα του Λονδίνου, τον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου στη Βιέννη, ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο της Φόρμουλα 1 και άλλα γλυπτά με μέγεθος... ενός κόκκου άμμου δημιούργησαν οι ερευνητές του Πολυτεχνείου της Βιέννης.

Οι ειδικοί μάλιστα ολοκλήρωσαν τα λιλιπούτεια έργα τέχνης τους καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ χρόνου. Επί παραδείγματι, για τη δημιουργία του αγωνιστικού αυτοκινήτου με ανατριχιαστική λεπτομέρεια, το οποίο χωράει να «παρκάρει» επάνω σε μια τελεία, οι ερευνητές χρειάστηκαν μόλις τέσσερα λεπτά!

Πίσω από τα εντυπωσιακά γλυπτά κρύβεται η τεχνική της λιθογραφίας δύο φωτονίων, η οποία βασίζεται σε ακτίνες φωτός υψηλής συγκέντρωσης ικανές να μαλακώσουν και να σκληρύνουν μόρια ρητίνης. Τα δύο φωτόνια αναφέρονται στον τρόπο με τον οποίο η ρητίνη σκληραίνει μόνο όταν δέχεται τον ταυτόχρονο «βομβαρδισμό» των μορίων δύο φωτονίων.

Η τρισδιάστατη εκτύπωση αποκαλύπτει με τον δικό της τρόπο τον μαγικό κόσμο της νανοτεχνολογίας. Το εντυπωσιακό εγχείρημα, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσε να έχει ευρύτερες εφαρμογές, ιδιαίτερα στον τομέα της ιατρικής, αλλά και σε πολλά άλλα ερευνητικά πεδία.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου