Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Οι 17 ομορφότερες πόλεις του κόσμου

Η ομορφιά δεν είναι μία λέξη που συνήθως σχετίζουμε με τις πόλεις. Ισχυρές, σίγουρα. Ακόμα και γεμάτες γκλάμουρ, εντυπωσιακές, θορυβώδεις και σπουδαίες, αλλά όχι απαραίτητα όμορφες.
Για να χαιρετήσουμε αυτές που είναι όμορφες, είτε λόγω των αρχιτεκτονικών τους χαρακτηριστικών, είτε λόγω της φυσικής τους ομορφιάς, παρουσιάζουμε την απόλυτη λίστα μας με τις όμορφες πόλεις του κόσμου.
Φυσικά καταλαβαίνουμε πως η ομορφιά πάντα εξαρτάται από τη ματιά του παρατηρητή και μπορεί να μην συμφωνήσετε απαραίτητα με τη λίστα μας. Ορισμένοι μπορεί να εξοργιστείτε όταν διαπιστώσετε πως λείπουν η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και η Ρώμη (για να αναφέρουμε ορισμένες), αλλά κανείς όμως δεν είπε πως «διάσημη» σημαίνει και «όμορφη».

Ανόι, Βιετνάμ

Ανόι, Βιετνάμ
Η πρωτεύουσα του Βιετνάμ είναι μία πόλη γεμάτη από λίμνες και από αρχαία αρχιτεκτονική, με σπίτια, παλάτια και αγάλματα που υπαινίσσονται την επιρροή που είχε ο καθένας που πέρασε από εδώ τα τελευταία εκατοντάδες χρόνια, από τους Κινέζους μέχρι τους Γάλλους.
Στενά μονοπάτια στριφογυρνούν ανάμεσα στις κομψές επαύλεις, τα αστραφτερά μοντέρνα κτίρια, τις χαριτωμένες παγόδες και τα φανταχτερά παλάτια, ενώ στους δρόμους συνωστίζονται μοτο-ταξί και ποδήλατα.

Κέιπ Τάουν, Αφρική

Κέιπ Τάουν, Αφρική
Εάν μιλάμε για ένα ατόφιο φυσικό θέαμα, το Κέιπ Τάουν είναι δύσκολο να ξεπεραστεί. Με το βουνό Table να την προσέχει από ψηλά, οι δρόμοι της πόλης απλώνονται στον τεράστιο ωκεανό, φτάνοντας σε αψεγάδιαστες παραλίες με λευκή άμμο.
Ένα εκλεκτό μείγμα από Ολλανδική αποικιοκρατική και σύγχρονη Αφρικανική αρχιτεκτονική, η πόλη έχει μία ζωντανή, μποέμ ατμόσφαιρα είτε ρουφάτε τον ήλιο στο hot spot Victioria & Albert Waterfront, περνώντας μπροστά από τις φανταχτερά βαμμένες προσόψεις στο Bo Kaap, είτε βλέποντας το εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα στην Camps Bay.

Βενετία, Ιταλία

Βενετία, Ιταλία
Την Βενετία την έχουν κάνει πίνακες ζωγραφικής, έχουν μιλήσει και έχουν γράψει γι᾽αυτήν αμέτρητες φορές, ωστόσο όσοι την επισκέπτονται για πρώτη φορά ενθουσιάζονται πάντα από τη μοναδική της ομορφιά. Ξεκινήστε με μία βόλτα στην Piazza San Marco, και μετά απλά αφεθείτε στα σοκάκια που μοιάζουν με κουβάρι.
Ανεβείτε πάνω σ᾽ένα vaporetto κατά μήκος του Grand Canal για να δείτε τις μεγάλες βενετσιάνικες επαύλεις από την καλύτερη οπτική γωνία, και απολαύστε το ηλιοβασίλεμα από την 16ου αιώνα γέφυρα του Rialto που κατά μήκος της υπάρχουν μικροσκοπικά καταστήματα.

Φλωρεντία, Ιταλία

Φλωρεντία, Ιταλία
Βουτηγμένη στην ιστορία, τέχνη και αναγεννησιακή αρχιτεκτονική, η Φλωρεντία μοιάζει με ένα μουσείο σε ανοιχτό χώρο, που λειτουργεί σε πολύ μικρότερους ρυθμούς από τη Ρώμη. Το απίστευτα εντυπωσιακό Ντουόμο είναι o πρώτος σταθμός που επισκέπτονται οι περισσότεροι επισκέπτες όμως πίσω από κάθε γωνία κρύβεται ακόμα ένας θησαυρός.
Ο κομψός χώρος στο Piazza della Signoria, το μεγαλοπρεπές Palazzo Vecchio, η εντυπωσιακή θέα από την κορυφή του Campanile. Ξεχάστε τις ουρές για τις γκαλερί και απλά περιπλανηθείτε. Το να αφήστε τον εαυτό σας να χαθεί και λίγο είναι μέρος της απόλαυσης.

Καρταγκένα, Κολομβία

Καρταγκένα, Κολομβία
Η πόλη της Καρταγκένα ήταν το πιο σημαντικό λιμάνι στην Κολομβία στις εποχές την αποικιοκρατίας. Τα εντυπωσιακά τείχη της είχαν χτιστεί για να κρατούν μακριά τους πειρατές και τις αντίπαλες δυνάμεις. Μέσα από τα τείχη, η παλιά πόλη είναι ένας λαβύρινθος από λιθόστρωτα σοκάκια και δρόμους, που τα χαζεύουν από ψηλά, μπαλκόνια πνιγμένα στις μπουκαμβίλιες.
Διάσπαρτη από αυλές και πλατείες γεμάτες καφέ, υπάρχουν πολλά έξοχα σημεία για να καθίστε και να χαζέψτε τον κόσμο.

Σαν Φρανσίσκο, Αμερική

Σαν Φρανσίσκο, Αμερική
Καλλιτεχνικός, μποέμ και εκπληκτικά όμορφος, ο υπέροχος κόλπος του Σαν Φρανσίσκο δίνει την εικόνα ενός παραλιακού θέρετρου σ᾽αυτή την πόλη των 43 λόφων.
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ανακαλύψεις το Σαν Φρανσίσκο είναι με ένα από τα τραμ που ανεβοκατεβαίνουν τους δρόμους (θυμηθείτε τον Στιβ ΜακΟυίν στο Bullitt) και συνεχίστε μέχρι κάτω στην παραλία, που παρεμπιπτόντως είναι το τέλειο μέρος για να απολαύσετε το σήμα κατατεθέν της πόλης, την ψαρόσουπα με οστρακοειδή.

Ντουμπρόβνικ, Κροατί

Ντουμπρόβνικ, Κροατία
Βομβαρδισμένο και υπό πολιορκία στα ’90s, η μυθική περιτοιχισμένη πόλη έχει ανακτήσει την παλιά της δόξα. Από τα γυαλισμένα λιθόστρωτα της Στράντουμ, ο βασικός πεζόδρομος, μέχρι το πλέγμα από σκαλιά και δρομάκια που απλώνονται κάτω από τις φτιαγμένες από τερακότα οροφές.
Μπορείτε να περάσετε μία ολόκληρη ημέρα πηγαινοερχόμενοι σε εστιατόρια, καταστήματα και καφέ. Η θέα από τους αρχαίους τοίχους προς τις σκεπές της πόλης και πέρα από την λαμπερή Αδριατική, είναι μία από τις καλύτερες της Μεσογείου.

Μπριζ, Βέλγιο

Μπριζ, Βέλγιο
Μία από τις πιο άθικτες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης, το Μπριζ είναι τόσο τέλειο που σχεδόν μοιάζει με κινηματογραφικό σετ. Στην πραγματικότητα αποτέλεσε τέτοιο για το φιλμ In Bruges. Όμως εκτός από τα σπίτια του 15ου αιώνα, τα παλάτια και τις πλατείες, είναι και μία ιδιόρρυθμη σύγχρονη πόλη του Βελγίου που ξέρει να χειρίζεται τις δουλειές της.
Ο καλύτερος τρόπος για να τη δείτε είναι με βάρκα στα κανάλια, όμως είναι εξίσου βασικό να απολαύσετε μία μπύρα (ή τρεις…) σ’ ένα καφέ στο γραφικό Grote Markt.

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Χωρισμένη στα δύο από τα μπλε νερά του πλατύ Βοσπόρου, η Κωνσταντινούπολη συνδυάζει την ιστορία με έναν εξωτισμό, που λίγες άλλες πόλεις μπορούν να αντιπαραθέσουν. Τα must είναι το Μπλε Τζαμί και η επιβλητική Αγιά Σοφιά, ενώ το Topkapi δίνει μία εντυπωσιακή εικόνα για το πώς ήταν η ζωή στους Οθωμανικούς χρόνους.
Κάντε μία κρουαζιέρα κατά μήκος του Βοσπόρου για να δείτε τα όμορφα παραλιακά παλάτια και τα τεράστια τάνκερ που πλέουν δίπλα τους.

Κέμπριτζ, Βρετανία

Κέμπριτζ, Βρετανία
Μπορεί η Οξφόρδη να παίρνει όλη τη δόξα, όμως το Κέμπριτζ είναι εξίσου όμορφο, με τα κομψά κτίρια των πανεπιστημίων να έχουν θέα σε χλιδάτα πράσινα γκαζόν που φτάνουν μέχρι τις όχθες του ποταμού Καμ.
Νοικιάστε μία βάρκα και πλεύστε κατά μήκος του ποταμού, επισκεφτείτε το Christ’s College -κάποτε σπίτι του Κάρολου Δαρβίνου – ή απλά βολτάρετε στους γραφικούς δρόμους και σοκάκια.

Εδιμβούργο, Σκωτία

Εδιμβούργο, Σκωτία
Είναι σπάνιο η παλιά και η καινούργια πόλη μίας περιοχής να είναι και οι δύο μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, όμως το Εδιμβούργο είναι μία απ’ αυτές τις ξεχωριστές πόλεις. Ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσεις την ομορφιά του είναι να περπατήσεις το Royal Mile, από χαμηλά και το 16ου αιώνα Holyrood Palace μέχρι το Κάστρο του Εδιμβούργου στην κορυφή.
Περπατήστε δίπλα από το κτίριο του Σκωτσέζικου Κοινοβουλίου, τον καθεδρικό ναό Giles και το Mercat Cross πριν μπείτε στο Scotch Whisky Heritage Centre για να δοκιμάσετε μία-δύο γουλιές.

Ουσουάια, Αργεντινή

Ουσουάια, Αργεντινή
Η φυσική ομορφιά που περιβάλει την πιο νότια πόλη του κόσμου σου κόβει απλά την ανάσα. Τεράστια χιονισμένα βουνά αναπτύσσονται στην πλάτη της πόλης, ενώ τα καθαρά νερά του καναλιού Beagle απλώνονται μπροστά της, κυλώντας ήρεμα προς την Ανταρκτική.
Οι δρόμοι της πόλης μπορεί να μην είναι και οι πιο όμορφοι, όμως η αίσθηση του φυσικού δράματος και το σχεδόν απόκοσμο της Ουσουάια, κάνει την πόλη να ξεχωρίζει.

Λουάνγκ Πραμπάνγκ, Λάος

Λουάνγκ Πραμπάνγκ, Λάος
Οι πολυταξιδεμένοι γνωρίζουν πως το Λάος είναι ένας από τους πιο hot προορισμούς για το 2011 και η πόλη του, ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, δεν απογοητεύει. Συνδυάζοντας παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Λάος με ευρωπαϊκά αποικιοκρατικά κτίρια, η Λουάνγκ Πραμπάνγκ, μία πόλη που η ιστορία της ξεκινάει από τον 13ο αιώνα προ Χριστού.
Τα βασιλικά παλάτια και οι διακοσμημένοι θρησκευτικοί ναοί κατά μήκος της Avenue Pavie δημιουργούν έναν αέρα εξωτικού μεγαλείου, ενώ τα παραδοσιακά ξύλινα σπίτια Lao, δίνουν στην πόλη ένα ζωντανό, καθημερινό ύφος.

Σίδνεϊ, Αυστραλία

Σίδνεϊ, Αυστραλία
Χρυσαφένιες παραλίες, χλιδάτα πάρκα και μυθική αρχιτεκτονική: για ατόφια ομορφιά το Σίδνεϊ σχεδόν δεν έχει αντίπαλο, με διαφορετικά σημεία της πόλης να χαρίζουν ποικίλους τρόπους για να βιώσετε όλα όσα έχει να σας προσφέρει.
Ανεβείτε σ’ ένα κύμα στην Μέκκα των σέρφερ, την παραλία Bondi, διασκεδάστε στο Surry Hills ή στο Kings Cross και δείτε μία μαγευτική άποψη της πόλης από την κορυφή του Sydney Tower, που σας χαρίζει θέα 360 μοιρών.

Κίτο, Εκουαδόρ

Κίτο, Εκουαδόρ
Ασφυκτικά «κλεισμένο» μέσα στα βουνά, η πρωτεύουσα του Εκουαδόρ συνδυάζει μία καταπληκτική, ισπανικού στυλ Παλιά Πόλη, το όμορφο Μοναστήρι του Σαν Φρανσίσκο και τα παραδοσιακά αποικιακά σπίτια της Λα Ρόντα.
Το πιο διάσημο αξιοθέατο της πόλης είναι ο εντυπωσιακός καθεδρικός, ο πιο παλιός στη Νότια Αμερική, ο οποίος έχει επισκευαστεί και αποκατασταθεί αμέτρητες φορές μετά από επαναλαμβανόμενες σεισμικές καταστροφές.

Μαρακές, Μαρόκο

Μαρακές, Μαρόκο
Η «Κόκκινη Πόλη» μπορεί να μην είναι όμορφη με την συμβατική έννοια του όρου, όμως τα σκονισμένα, ταραχώδη σοκάκια της Μεντίνα (παλιά πόλη) έχουν μία ενέργεια και μία ζωντάνια που σπάνια βρίσκεις στις γεμάτες από αυτοκίνητα λεωφόρους πιο μοντέρνων πόλεων.
Το βράδυ, η κεντρική πλατεία, η Τζεμάα Ελ Φνα, βρίθει από πάγκους με φαγητά, αφηγητές ιστοριών και μουσικούς, ενώ την ημέρα οι αγορές είναι ένας πολύχρωμος σωρός από κεραμικά, χαλιά, δερμάτινα και όμορφες πυραμίδες από αρωματικά μπαχαρικά.

Σάλτσμπουργκ, Αυστρία

Σάλτσμπουργκ, Αυστρία
Περισσότερο και από τους λόφους, η πόλη παίρνει ζωή από τη μουσική, ενώ τα εκπληκτικά παλάτια, τα κτίρια και οι εκκλησίες κάνουν το Σάλτσμπουργκ μία από τις πιο μοναδικές αρχιτεκτονικά περιοχές σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η παλιά πόλη είναι γεμάτη από κομψά μπαρόκ σπίτια, με πολλά να έχουν μετατραπεί σε καφέ με όμορφες βεράντες που κοιτάζουν από ψηλά τις γεμάτες από λουλούδια πλατείες. Το Σάλτσμπουργκ μπορεί να είναι μικρό, αλλά είναι υπέροχα διαμορφωμένο. 

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου