Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Ηλεκτρονική μύτη για… πεπόνια

Για όσους απογοητεύονται κάθε φορά που βγαίνει «μάπα» το πεπόνι, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Ντέιβις δημιούργησαν μια ηλεκτρονική μύτη ικανή να οσφραίνεται τα ώριμα φρούτα.
«Χρησιμοποιήσαμε μια ηλεκτρονική μύτη για να δούμε κατά πόσον μπορεί να αναγνωρίσει τη διαφορά ανάμεσα στα διαφορετικά επίπεδα ωρίμανσης ενός φρούτου και συγκεκριμένα του πεπονιού» λέει η συγγραφέας της μελέτης που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Visualized Experiments» (JoVE), δρ Φλόρενς Νεγκρέ-Ζαρόβ.
Ως γνωστόν, όταν ένα φρούτο ωριμάζει απελευθερώνει ένα χαρακτηριστικό μείγμα πτητικών ουσιών. Μέχρι τώρα ο ιδανικός τρόπος ανάλυσης των ουσιών αυτών ήταν μέσω χρωματογραφικής μεθόδου, η οποία όμως χρειάζεται τουλάχιστον μία ώρα για την ανάλυση του κάθε δείγματος. Επίσης η όλη διαδικασία πρέπει να πραγματοποιείται εντός του εργαστηρίου, γεγονός που την καθιστά ακατάλληλη για χρήση εκτός του συγκεκριμένου χώρου.
«Το εντυπωσιακό είναι ότι η ηλεκτρονική μύτη μπορεί να πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη ανάλυση σε ένα μόνο λεπτό. Ενα τέτοιο σύστημα, τόσο φιλικό προς τον χρήστη, θα μπορούσε να βοηθήσει ιδιαίτερα στον συγκεκριμένο τομέα» σχολιάζει από την πλευρά του ο επιστημονικός συντάκτης του εντύπου, δρ Ζάο Τσεν.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου