Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Το παγωτό "παγώνει" τον εγκέφαλο

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το λόγο που όταν κανείς τρώει πολύ γρήγορα ένα παγωτό ή κάτι άλλο παγωμένο, είναι πολύ πιθανό να αισθανθεί οδυνηρό πονοκέφαλο, ιδίως στους κροτάφους.


Κάτι ανάλογο συμβαίνει και όταν πίνει κάποιος ένα παγωμένο αναψυκτικό επίσης στα γρήγορα. Η αιτία είναι ότι δεν παγώνει μόνο ο λαιμός του, αλλά και ο εγκέφαλός του, γεγονός που φέρνει πονοκέφαλο. Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση νέων τρόπων θεραπείας της ημικρανίας.

Οι ερευνητές στις ΗΠΑ και την Ιρλανδία, με επικεφαλής τον Χόρχε Σεραδόρ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική επιστημονική παρουσίαση σε αμερικανικό συνέδριο πειραματικής βιολογίας, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ» και το "Scientific American", έκαναν πειράματα με μία ομάδα 13 υγιών εθελοντών που έτρωγαν και έπιναν κάτι παγωμένο, καταγράφοντας παράλληλα τη ροή του αίματος στον εγκέφαλό τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, επειδή ο εγκέφαλος είναι τόσο ζωτικό όργανο, είναι πολύ ευαίσθητος στις αλλαγές της θερμοκρασίας.

Ίσως το μήνυμα για όλους μας είναι ότι μάλλον πρέπει να τρώμε το παγωτό μας και να πίνουμε το αναψυκτικό μας πιο αργά και όχι λαίμαργα, ώστε να δώσουμε χρόνο στον εγκέφαλο να συνηθίσει την «κρυάδα»!

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου