Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Μετεωρίτης-«βόμβα» πάνω από την Καλιφόρνια


Διαλύθηκε πάνω από την αμερικανική πολιτεία με ισχύ πυρηνικού όπλου
Μετεωρίτης-«βόμβα» πάνω από την Καλιφόρνια
Η μόνη γνωστή φωτογραφία του μετεωρίτη ελήφθη κοντά στο Ρένο της Νεβάδα

Κυνηγοί μετεωριτών στην Καλιφόρνια εντόπισαν τα πρώτα κομμάτια ενός μετεωρίτη σε μέγεθος τζιπ, ο οποίος διαλύθηκε στην ατμόσφαιρα απελευθερώνοντας το ένα τρίτο της ενέργειας της πυρηνικής βόμβας της Χιροσίμα.


Χιλιάδες κάτοικοι της Βόρειας Καλιφόρνια και της γειτονικής Νεβάδα άκουσαν έναν ισχυρό κρότο την Κυριακή καθώς ο βράχος εισερχόταν στην ατμόσφαιρα με υπερηχητική ταχύτητα.


Η NASA δημοσιοποίησε την Τετάρτη τη μόνη φωτογραφία που απαθανάτισε τη μετεωρική πτώση.


Θραύσμα του μετεωρίτη


Σύμφωνα με τον Μπιλ Κουκ του Κέντρου Διαστημικής Πτήσης Marshall της NASA, ο μετεωρίτης είχε μέγεθος μεγάλου αυτοκινήτου και βάρους γύρω στους 70 τόνους. Εκτίμησε ότι η εκρηκτική του διάλυση στην ατμόσφαιρα απελευθέρωσε ενέργεια 5 χιλιάδων τόνων εκρηκτικής ύλης TNT. Συγκριτικά, η ατομική βόμβα της Χιροσίμα είχε ισχύ 15 Kilotons.


Τρεις ημέρες μετά την πτώση, ο έμπειρος κυνηγός μετεωριτών Ρόμπερτ Ουάρντ πιστεύει ότι εντόπισε ένα από τα θραύσματα του μετεωρίτη, βάρους περίπου δέκα γραμμαρίων (ένθετη αριστερά).


Οι πρώτες αναλύσεις δείχνουν να επιβεβαιώνουν την εξωγήινη προέλευση της πέτρας: πρόκειται για ανθρακούχο χονδρίτη, ένα είδος μετεωρίτη που χρονολογείται στα πρώτα στάδια σχηματισμού του Ηλιακού Συστήματος, πριν από 4 με 5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου