Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Έτοιμη η Space X για την εκτόξευση του πρώτου ιδιωτικού διαστημοπλοίου

Αναβλήθηκε η εκτόξευση του πρώτου διαστημόπλοιου ιδιωτικής κατασκευής που θα έχει προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Η εταιρεία Τεχνολογιών Εξερεύνησης του Διαστήματος, γνωστή ως Space X, με έδρα την Καλιφόρνια, ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει την ημερομηνία εκτόξευσης του πρώτου διαστημόπλοιου της, από τις 30 Απριλίου μια εβδομάδα αργότερα στις 7 Μαΐου.
Η εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε ότι οι μηχανικοί της χρειάζονται περισσότερο χρόνο για τα δοκιμαστικά τεστ στην διαστημική κάψουλα και για να επανεξετάσουν τα δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει.
Η Space X θα εκτοξεύσει τη μη επανδρωμένη διαστημική κάψουλα πολλαπλών χρήσεων από τη διαστημική βάση του Κέιπ Κανάβεραλ στη Φλόριντα και αποστολή της θα είναι να μεταφέρει 500 κιλά φορτίο στο διαστημικό σταθμό και τους έξι κοσμοναύτες που βρίσκονται εκεί. Το πλήρωμα του σταθμού θα συνδεθεί με την κάψουλα που φέρει την ονομασία «Δράκος» με την βοήθεια ενός ρομποτικού βραχίωνα.
Μετά από τρεις εβδομάδες παραμονής στο Διαστημικό Σταθμό ο «Δράκος» θα επιστρέψει στη Γη μεταφέροντας υλικά συνολικού βάρους 600 κιλών.
 Space X, που ανήκει στον επιχειρηματία υπηρεσιών διαδικτύου Έλον Μάσκ, έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που εκτόξευσε διαστημόπλοιο σε τροχιά γύρω από την Γη τον Δεκέμβριο του 2010 και είναι μια από τις εταιρείες που συναγωνίζονται για να υποκαταστήσουν το διαστημικό πρόγραμμα της ΝΑΣΑ, αρχικά με την μεταφορά προμηθειών στον διαστημικό σταθμό και στην συνέχεια και ανθρώπων.
Οι ΗΠΑ έχουν αναγκαστεί να στέλνουν προσωπικό στο διάστημα με ρωσικά διαστημόπλοια, μετά την απόσυρση του στόλου των διαστημικών λεωφορείων που διέθεταν.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου