Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Έρευνα: Οι ηλικωμένοι πιστεύουν περισσότερο στο Θεό

Έντονη είναι η στροφή των περισσοτέρων, ανά τον κόσμο, ηλικιωμένων προς την θρησκεία, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Κέντρο Ερευνών Κοινής Γνώμης(NORC).

Βάσει δειγματοληπτικών ερευνών που πραγματοποίησε το Κέντρο Ερευνών σε 30 χώρες, που αφορούσαν το χρονικό διάστημα 1991-2008, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν για την πίστη τους στο Θεό, το βαθμό της πίστης τους και για το πώς αυτή αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου.

Η συγκριτική και διαχρονική έρευνα έδειξε, ότι ο παράγοντας ηλικία διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο σε ότι αφορά τον βαθμό που πιστεύουν οι άνθρωποι. Η θρησκευτική πίστη είναι πιο ισχυρή μεταξύ των ηλικιωμένων, με το 43% των ατόμων άνω των 68 ετών να δηλώνουν βέβαιοι ότι ο Θεός υπάρχει σε αντιδιαστολή με το 23% των νεότερων ανθρώπων- κάτω των 27 ετών, οι οποίοι δεν ήταν ένθερμοι οπαδοί τη ύπαρξης Του.

Σύμφωνα με αποτελέσματα της έρευνας, το 58ο ηλικιακό έτος συνδέεται με την αύξηση της «έντασης» της πίστης, καθώς η συνειδητοποίηση του αναπόφευκτου γεγονότος του θανάτου,κάνει αισθητή την παρουσία της.

Στις ΗΠΑ, το ποσοστό των πιστών στο Θεό κάτω των 28 ετών είναι 54% και των ηλικιωμένων-άνω των 68 ετών είναι 66%, ενώ αντίθετα στη Γαλλία μόνο 8% στους νέους και 26% στους ηλικιωμένους. Πρόκειται μία διαφορά που αντικατοπτρίζει ανάγλυφα το χάσμα των θρησκευτικών πεποιθήσεων, σε όλες τις ηλικίες, που χωρίζει τις δύο όχθες του Ατλαντικού.

Η έρευνα αποκαλύπτει τεράστιες διαφορές μεταξύ των κρατών. Οι Φιλιππίνες με ποσοστό 94% εμφανίζονται ως η πιο αφοσιωμένη στο Θεό χώρα ενώ η πρώην ανατολική Γερμανία με ποσοστό 13% ,εμφανίζεται ως η πιο αποστασιοποιημένη.

Οι καθολικές χώρες είναι γενικά οι πιο πιστές, ενώ μεταξύ των προτεσταντικών χωρών ξεχωρίζουν οι ΗΠΑ. Ο αθεϊσμός είναι πιο ισχυρός στις χώρες της Σκανδιναβίας, καθώς και στις πρώην ελεγχόμενες από την Ένωση Σοσιαλιστικών Σοβιετικών Δημοκρατιών περιοχές, με εξαίρεση την καθολική Πολωνία.

Μετέχοντες στην έρευνα ήταν και οι Κύπριοι, οι οποίοι δήλωσαν σε ποσοστό 59% ότι είναι βέβαιοι για την ύπαρξη του Θεού, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στις ΗΠΑ είναι 61%, στην Ιαπωνία 4,3%, στη Σουηδία 10,2%, στη Γαλλία 15,5%, στη Βρετανία 16,8%, στη Ρωσία 30,5%, στην Ισπανία 38,4%, στην Ιταλία 41%,στην Πορτογαλία 51%, στην Πολωνία 62%, στο Ισραήλ 65,5% και στις Φιλιππίνες 83,6%.

Στο ερώτημα κατά πόσο ο Θεός νοιάζεται προσωπικά για τους ανθρώπους, η πίστη κυμαίνεται από 8% στην ανατολική Γερμανία έως 82% στις Φιλιππίνες.

Διαχρονικά, η πίστη στο Θεό φαίνεται να υποχωρεί διεθνώς, αλλά σε πέντε χώρες μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Σλοβενία, η Ισραήλ, η Δυτική Γερμανία και η Ιαπωνία, ενισχύεται.

«Η πίστη στο Θεό έχει μειωθεί στις περισσότερες χώρες, αλλά οι μειώσεις είναι αρκετά μέτριες, ιδίως σε ετήσια βάση», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Τόμ Σμιθ, ο οποίος εκτίμησε πάντως ότι, αν συνεχιστούν οι τωρινές τάσεις, στο μέλλον ο αθεϊσμός θα εξαπλωθεί περισσότερο στη Γη.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου