Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Τι κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους;

Ποια είναι τα μυστικά των πιο ευτυχισμένων ανθρώπων στη γη; Είναι πλούσιοι, παντρεμένοι και έχουν μια δουλειά. Κάποιοι. Από εκεί και πέρα, όμως; Για πρώτη φορά αποτυπώνεται η κατάσταση και η ποσότητα της ευτυχίας στον κόσμο.

Happy Face


Τα Ηνωμένα Έθνη της Ευτυχίας, ή τα United Nations Conference on Happiness, που μπορεί να μην ήξερες, αλλά τώρα ξέρεις ότι υπάρχουν ανέθεσαν την μελέτη της ευτυχίας στον κόσμο στο Earth Institute του Πανεπιστημίου Columbia. Οι συλλογισμοί και τα συμπεράσματα που βγήκαν περιλαμβάνονται σε παραπάνω από 100 σελίδες, αλλά παρακάτω διαβάστε τα απαραίτητα και βασικά:
- Οι πλουσιότεροι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι από τους φτωχότερους  κατά μέσο όρο, αλλά ο πλούτος είναι μόνο ένας παράγοντας στη συνολική ευτυχία. Το ίδιο ισχύει και για τις χώρες, όπου παράγοντες όπως η προσωπική ελευθερία, η έλλειψη διαφθοράς και η κοινωνική υποστήριξη είναι πιο σημαντικά.

hiphop-smile

- Η ανεργία μειώνει προφανώς την ευτυχία, αλλά όχι λόγω της απώλειας του εισοδήματος, το οποίο μας έρχεται πρώτο στο μυαλό. Η έλλειψη αυτοεκτίμησης και της κοινωνικής ζωής στο χώρο εργασίας οδηγούν σε μείωση της ευτυχίας. Υψηλά ποσοστά ανεργίας μπορούν να προκαλέσουν δυσαρέσκεια ακόμη και σε εκείνους που εργάζονται και οι οποίοι ξαφνικά φοβούνται μήπως χάσουν τη δουλειά τους. Σύμφωνα με τη μελέτη, ακόμη και χαμηλής ποιότητας θέσεις εργασίας αποφέρουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να είσαι άνεργος.

smile not

- Οι αυτοαπασχολούμενοι στις περισσότερες χώρες δηλώνουν περισσότερο ικανοποιημένοι από τους μισθωτούς. Η μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχει μια θετική συσχέτιση της ευτυχίας και της αυτοαπασχόλησης στην Αμερική και την  Ευρώπη, όχι όμως και στην Λατινική Αμερική. Ως πιθανότερος λόγος θεωρείται το γεγονός ότι η αυτοαπασχόληση στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι αναγκαιότητα, καθώς δεν είναι πάντα εύκολο να έχεις επίσημη δουλειά.
- Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου αντιστοιχεί με αυξημένη ευτυχία σε ορισμένες χώρες, αλλά όχι όλες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, τα επίπεδα ευτυχίας παρέμειναν στάσιμα, ενώ το βιοτικό επίπεδο έχει αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια.

smile

- Τα επίπεδα εμπιστοσύνης έχουν μειωθεί δραματικά σε ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυξήθηκαν σε άλλες, όπως η Δανία και η Ιταλία. Μια εξήγηση μπορεί να είναι ότι η συνολική ικανοποίηση από τη ζωή έχει μειωθεί στις πρώτες χώρες, αλλά έχει αυξηθεί σε πολλές  ευρωπαϊκές.
- Η έλλειψη ισότητας μπορεί να μειώσει την ευτυχία και η επίδραση των ανισοτήτων είναι ισχυρότερη στην Ευρώπη. Η πιθανότερη εξήγηση αντανακλά ιδεολογικές διαφορές. Το 70% των Αμερικανών, για παράδειγμα, πιστεύουν ότι οι φτωχοί έχουν την ευκαιρία να ξεφύγουν της φτώχειας τους, σε σύγκριση με μόλις το 40% των Ευρωπαίων να πιστεύουν το ίδιο.
- Η ψυχική υγεία είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στην ευτυχία σε όλες τις χώρες, αλλά μόνο το ένα τέταρτο των ψυχικά ασθενών έχουν επαρκή αντιμετώπιση στις πιο ανεπτυγμένες χώρες.

family smile

- Μια σταθερή οικογενειακή ζωή συμβάλλει στην ευτυχία.
Δεν είναι δύσκολο να συμπεράνουμε από αυτές τις διαπιστώσεις ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν δεν είναι ο απόλυτος δείκτης ευτυχίας. Αυτό μπορεί να πιστεύεται στις αναπτυγμένες χώρες, όπου το μεγαλύτερο μέρος ή το σύνολο του πληθυσμού έχει βιοτικό επίπεδο πολύ πιο πάνω από τις βασικές υλικές ανάγκες του. Εκτός από τις πολύ φτωχότερες χώρες, η ευτυχία “εξαρτάται” περισσότερο από την ποιότητα των ανθρώπινων σχέσεων, παρά από το εισόδημα. Στις πλουσιότερες χώρες, είναι σημαντικό να μην εξαρτούν την ευτυχία τους οι άνθρωποι από τα συμφέροντα της οικονομίας, καθώς υπάρχει για να υπηρετεί το λαό κι όχι το αντίθετο. Το συνεχώς αυξανόμενο εισόδημα σε μια πλούσια χώρα μπορεί να είναι λιγότερο χρήσιμο για τον πληθυσμό από μέτρα που μπορούν να εξασφαλίσουν τη ζωντάνια των τοπικών κοινοτήτων ή καλύτερα την ψυχική υγεία.

Very Happy Chart

Η  ευτυχία είναι, φυσικά, υποκειμενική, αλλά πιθανότατα αν ζεις στην Ινδονησία, το Μεξικό την Ινδία, ή τη Βραζιλία είσαι πιο ευτυχισμένος, ενώ αντίθετα πολύ μίζερος αν μένεις στη Ρωσία, τη Νότια Κορέα ή  την Ουγγαρία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου