Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Ερευνητές αναπαρήγαγαν θυλάκια τριχών από βλαστοκύτταρα

Ομάδα Ιαπώνων ερευνητών ανακοίνωσε ότι κατάφερε να αναπαραγάγει θυλάκια τριχών σε ποντίκι με τη χρήση ενήλικων βλαστοκυττάρων και των θυλακίων τους, μια διαδικασία που ενδεχομένως ανοίγει το δρόμο σε μελλοντικές θεραπείες αναπαραγωγής.

Η ερευνητική ομάδα, υπό τον καθηγητή Τακάσι Τσούτζι, αναπαρήγαγε θυλάκια τριχών τα οποία με τη σειρά τους παρήγαγαν τρίχωμα μόλις μεταμοσχεύθηκαν στο άτριχο δέρμα ποντικού.

Ο συνήθης κύκλος της ανάπτυξης μετά η γήρανση και η πτώση επιβεβαιώθηκαν επίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Το διαγονιδιακό θυλάκιο των τριχών αναπτύσσει τις ορθές δομές και σχηματίζει τις κατάλληλες συνδέσεις με τους γειτονικούς φιλοξενούμενους ιστούς όπως η επιδερμίδα ή οι ορθωτήρες μύες των τριχών και οι νευρικές ίνες», διευκρίνισαν.

Ο καθηγητής Τσούτζι και οι βοηθοί τους είχαν ήδη πραγματοποιήσει ένα αξιόλογο πείραμα πέρυσι επιτυγχάνοντας την ανάπτυξη ενός δοντιού από κύτταρα που είχαν εμφυτεύσει μέσα στο νεφρό ποντικού. Κατόπιν το μεταμόσχευσαν μέσα στο ούλο ενός άλλου ποντικού, επιβεβαιώνοντας ότι αυτό μπορούσε να προσαρμοστεί στο στοματικό περιβάλλον, να συνδεθεί με νεύρα και αιμοφόρα αγγεία, σαν να ήταν ένα φυσικό δόντι.

Οι μελέτες μας αποδεικνύουν τη δυναμική όχι μόνο για τις θεραπείες αναπαραγωγής μαλλιών, αλλά επίσης για την αναπαραγωγή οργάνων σε σχέση με την πιθανότητα αντικατάστασης, επισήμανε ο καθηγητής.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου