Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Εφαρμογή στο κινητό θα καταγράφει τα όνειρά μας

Ένας Βρετανός ψυχολόγος πραγματοποιεί ένα μαζικής συμμετοχής πείραμα για να διαπιστώσει αν μια εφαρμογή σε κινητό smartphone, γνωστή ως «Ονειρο: ΟΝ» (Dream:ON) μπορεί να επηρεάσει θετικά τα ανθρώπινα όνειρα.



Η εφαρμογή κατασκευάστηκε από μια ομάδα υπό τον Ρίτσαρντ Γουάιζμαν, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Χέρτφορντσιρ. Θεωρείται ότι παρακολουθεί και καταγράφει τις συνήθειες του ύπνου και παράγει έναν συγκεκριμένο ήχο όταν εκείνος που κοιμάται ονειρεύεται.

«Ένας καλός βραδινός ύπνος και ευχάριστα όνειρα ενισχύουν την παραγωγικότητα και είναι απαραίτητα για την καλή ψυχολογική και βιολογική κατάσταση. Παρ' όλα αυτά γνωρίζουμε πολύ λίγα για το πως να επηρεάζουμε τα όνειρα. Αυτό το πείραμα σκοπεύει να το αλλάξει», εξηγεί ο Γουάιζμαν.

Ένα τηλέφωνο που χρησιμοποιεί την εφαρμογή Dream:ON τοποθετείται δίπλα στο κρεβάτι πριν ο χρήστης του πέσει για ύπνο. Καταγράφει τις κινήσεις του χρήστη και όταν εκείνος περάσει στην φάση του ύπνου REM (στο στάδιο, δηλαδή, όπου λαμβάνουν χώρα τα όνειρα), το κινητό παίζει ένα προεπιλεγμένο μουσικό, χαλαρωτικό κομμάτι. Ο ήχος αυτός θεωρείται ότι ασυνείδητα δημιουργεί την αίσθηση ευχάριστων εμπειριών σε εκείνον που κοιμάται: τον κάνει να αισθάνεται ξαπλωμένος σε μια παραλία, να νιώθει ότι μπορεί να πετάξει ή ότι περπατάει μέσα από ένα δάσος.

Όταν η εφαρμογή αντιλαμβάνεται ότι εκείνος που κοιμάται εξέρχεται από την φάση REM, παράγει έναν ανεπαίσθητο ήχο σαν ξυπνητήρι ώστε ο χρήστης του κινητού να ξυπνήσει και να περιγράψει το όνειρό του σε μια «βάση δεδομένων-ονειροπαγίδα». Τα όνειρα μπορούν να τα μοιραστούν εκείνοι που θα χρησιμοποιούν την εφαρμογή σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter και το Facebook. Μάλιστα θα μπορούν να επισημαίνονται εκεί όσοι εμφανίζονται στα όνειρά τους.

Ο Γουάιζμαν και η ομάδα του αναμένουν χιλιάδες συμμετοχές. Μέχρι στιγμής, η εφαρμογή μπορεί να κατέβει για το iPhone και το iPad της Apple. Αργότερα μέσα στο χρόνο θα κυκλοφορήσει και μια έκδοση για άλλα smartphones.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου